Wpis z mikrobloga

Witam, dwa lata temu kupiłem starą szosówkę za 350zł.
Rower to: Raleigh reynolds 531.
Na początku chciałem zmienić ją na "ostre koło", ale nie chcę przy tym zmieniać orientacji seksualnej więc taka opcja nie wchodzi w grę. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Rower ma być fajną retro kolarką. Jest dość lekki i widzę w nim potencjał na dłuższy czas użytkowania.

Plan jest taki:
- Zdemontować kierownicę mostek itp. Wszystko wypolerować na lusterko.
- Kupić pedały, owijki, siodełko
- Oddać ramę i widelce to piaskowania
- pomalować ramę i widelce.
- dokupić jakieś koła (tu nie mam pomysłu) - nie wiem czy to zrobię

Dla własnej motywacji zakładam tag ---> #lunadarenowuje

Będę zdawał wam relację z przebiegu całego procesu, pytał o wskazówki.

Pierwsze pytania do mirków

1.Jaki kolor proponujecie? Myślałem o czarnej ramie i widelcach. Dwa białe pasy ( na rurce podsiodłowej jeden, a drugi na tej pod mostkiem) Co do reszty części to srebrne pedały z brązowymi paskami, brązowa owijka, i BROOKSo podobne brązowe siodło. Zastanawiam się też nad drukiem oryginalnych naklejek np. w białym kolorze.

2.Dziurki przez które przechodzi linka są lekko pokrzywione i zardzewiałe zamierzam zeszlifować, chyba że macie inny pomysł.

3. Zacznę od polerki więc od razu pytam. Czego konkretnie potrzebuję? W internecie jest wiele wersji i nie wiem czy wystarczy sam filc, papier i pasta, czy kostka do polerki i sam papier.
Fajnie jakby ktoś powiedział co trzeba kupić i gdzie będzie najtaniej ;)

#rower #renowacja #pytanie
Pobierz l.....a - Witam, dwa lata temu kupiłem starą szosówkę za 350zł. 
Rower to: Raleigh r...
źródło: comment_ZtlvnTpWdtn6THs9EPwPlOHZ6shzDNDU.jpg
  • 17
@lunada: a co jest nie tak z tym lakierem co jest? Pamiętaj:
oryginalny lakier > gówno > naziole > repaint.

Jeśli wyczyścisz wszystko i wypolerujesz IMO to całkiem kozacko może wyglądać na styranej ramie. pic related, najładniejsze ostre w kraju kwitnącej cebuli. Lepiej niż na malowanie wydać hajs na lepsze koła albo bardziej ogarnięty szpej.

Z polerowaniem w tym tagu ktoś ostatnio też dawał dobry poradnik.
Owijka pod siodło, jak
@lunada: jeżeli już nie był przemalowywany to bym zostawiał. O zabezpieczaniu rdzy gdzieś coś w necie będzie. vintage to vintage, współczesnej carbo ramy nie będzie udawał, a to trochę jak przemalowywanie krzesła Ludwik XIV wałkiem na zielono żeby do jadalni pasował ( ͡º ͜ʖ͡º)

Co do jednej firmy - pasować to jedno, oczywiście, po prostu taki level wyżej swagu, one up jak jest dobrane jakoś sensownie