Wpis z mikrobloga

mirki z #gitara #gitaraelektryczna czy wy możecie swój gryf wygiąć delikatnie go dociskając? o_O
dzisiaj się przeraziłem bo tak z ciekawości sobie wygiąłem, lekko naciskając na główke tzn to miejsce gdzie są klucze i gryf z łatowścią się wygina nie muszę nawet uzywać siły
czy to znaczy że się odkręcił albo coś?
  • 14
@lazer: Wygina się ale raczej niezauważalne jest to gołym okiem. Jak zagram dźwięk i pchnę główkę do przodu/pociągnę to mogę zmienić wysokość dźwięku
@aeoneokseone: rozwiń bo nie bardzo zrozumiałem
@Kuchasz: @blisher: ja wiem że giętkie ale czy aż tak? wystarczy naprawdę niewielka siła a już widzę że struny się ruszają w sumie taki troche jakbym miał ruchomy mostek xD
spróbuję dokręcić gryf na maxa do korpusu bo gitara była długo nieużywana może się trochę poluzowała ta śruba
@Shv666: zagrałbym sobie takiego iron mana ale jestem skazany na granie bez wzmacniacza na razie ( ͡° ʖ̯ ͡°) nawet nie wiecie jaki to ból wrócić do grania po takim czasie jaki nie grałem i trzeba grać bez pieca, nie czuć tego #!$%@?ęcia
@lazer: spoko, to normalne, też tak mam :)

Gorzej by było jakbyś mógł poruszać gryfem przy użyciu niewielkiej siły. Prętem nie kręć, bo to nie ma sensu, a tylko sprawisz że wiosło bedzie bardziej brzęczeć na progach.
@lazer: Tak, to normalne, jeżeli dociśniesz na samym czubku to będziesz słyszeć że struny się rozciągają, drewno jest elastyczne a pręt ma usztywniać gryf i równoważyć duży naciąg metalowych strun, wnioski wydają się oczywiste, drobne wahania są jak najbardziej możliwe.

Pytanie tylko jak bardzo się to u Ciebie objawia. Mam elektryka, akustyka i bas, sprawdziłem właśnie jak reagują wszystkie trzy na docisk przy główce i w żadnym nie jestem w stanie