Wpis z mikrobloga

Siemano Mirki! Zwracam się z pewnym zapytaniem do osób siedzących w tematach:
- automatyka
- programowanie sterowników PLC
- projektowanie grafiki do sterowania PLC
- SCADA

Odnośnie możliwości podjęcia pierwszej pracy w temacie BEZ uprzedniego przygotowania i doświadczenia pod tym kątem. Otóż studiuję informatykę (aktualnie III rok), na mojej specjalizacji 90% tego co robię (a także tego co robię w domu "po godzinach", z hobby) - to programowanie wysokopoziomowe (głównie Java, C#). Myślę, że mam pewne umiejętności w tym, jednakże z niskopoziomowymi zagadnieniami i hardware'm większej styczności nie miałem... Jeśli chodzi o zagadnienia związane z elektroniką, elektrotechniką, mechaniką etc. - mam pojęcie ogólne, podstawowe i nie zajmowałem się tym specjalnie. Aczkolwiek jak zdarzały się na studiach przedmioty z tym związane (jakaś metrologia, elektrotechnika), to szło mi całkiem nieźle i lubiłem to.

Mam możliwość rozpoczęcia pracy w tym temacie po znajomości (ogólnie zaj***iste warunki do rozwoju), bo firma od dawna szuka człowieka na takie stanowisko.
Czy jest się pchać, ogarniając co najwyżej C++ na średnim poziomie? Ile czasu mogłoby mi zająć wdrożenie się w temat, by ogarniać na przyzwoitym poziomie? Czy też może byłby to skok na zbyt głęboką wodę?
Dodam, że mam naprawdę sporo zapału i chęci do rozwoju.
Dzięki za odpowiedzi.

#automatyka #plc #scada #programowanie #inzynieria #praca #cpp #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 15
@Siemomyslaw: automatyka to nie tylko C++ lub nawet często w ogóle, nie bój się spróbować - taka praca (szczególnie przy uruchomieniach) daje dużą satysfakcję. Jeżeli ma być to twoja pierwsza praca to tym bardziej - warto spróbować.
Tzn. taka naprawdę pierwsza praca to nie będzie, ale na pewno pierwsza poważna. Wcześniej bywało, że chwytałem się dorywczo różnych zleceń, ale głównie związanych z webem, więc zupełnie inny świat.

Dodam, że będę współpracował z dużo starszym stażem i bardziej doświadczonym automatykiem-programistą, na którego wsparcie będę mógł liczyć i który mnie pokieruje i wdroży w temat.

Mam nadzieję, że w ten sposób o wiele szybciej zdobędę umiejętności, aniżeli nawet studiując AiR.
Kusi
@Siemomyslaw: no jak masz z góry zapewnioną opiekę merytoryczną to tylko płakać ze szczęścia, sam jestem w podobnej sytuacji - cały czas uczyłem się programowania wysokopoziomowego (wielowątkowe aplikacje desktopowe, gry na Androida i inne takie niebanalne), a teraz poszedłem na studia z AiR i jestem na I roku. Na wakacjach chciałbym zostać w Krakowie i poszukać darmowych praktyk, co by się w zawodzie z Air zakręcić.
@Siemomyslaw:
@Visher: Pamiętajcie że najwięcej nauczycie się jak już pisałem na uruchomieniach, doświadczenie takie procentuje w przyszłości (coś wiem na ten temat ;-). Aha nie spodziewajcie się "nie wiadomo czego" i pisania jakiś bardzo skomplikowanych i rozbudowanych aplikacji, bardzo przydatna w tym zawodzie jest wiedza elektryczna (czytanie schematów). Jak macie jeszcze jakieś pytania to pytać. Pozdrawiam
@rrobot: To ja mam pytanko :) Jestem na 2 roku AiR i chcialbym na 4 semestrze poszukac jakichs praktyk. Tylko jest jeden problem. Wiedza praktyczna jest niemal zerowa, gdyż zajmujemy się ciągle matematyką, fizyką, informatyką (c, c++).. Możesz polecić jakiś typ firmy gdzie warto uderzać? Szukać czegoś z PLC czy może z jakąś inną technologią?
Pozdrawiam.
@luczek: Największym rynkiem jeżeli chodzi o automatykę to PLC i Roboty.. często automatyk programuje i integruje oba systemy, jest też projektowanie urządzeń ale to już zależy gdzie i na co się trafi ;-) , poszukaj w swoim regionie firm z branży, jak już pisałem najlepiej integratorów lub oficjalnych przedstawicieli / producentów sprzętu - sterowniki, roboty, napędy powinni z chęcią przyjmować na praktyki patrząc na to jak wielu specjalistów opuszcza nasz piękny
@rrobot A powiedz mi (jeśli można wiedzieć oczywiście), pracujesz jako automatyk/powiązane?
Orientujesz się jak to wygląda z widełkami?
Dzięki wielkie za rady :)
@luczek: Pracowałem na paru stanowiskach które nazywały się "inżynier automatyk".. jeżeli chodzi o wynagrodzenie to zaczynałem od 2 tyś na rękę zaraz po studiach ale wtedy traktowałem to jako zbieranie maksymalnego doświadczenia nie patrząc na wynagrodzenie, powiedzmy że teraz jest już znacznie lepiej ale to wykładnik doświadczenia + kursy + podyplomówki + trochę szczęścia. Jak masz jeszcze jakieś pytania to odpowiem dopiero jutro bo własnie znikam z pracy ;-) Pzdr
@luczek: Obecnie już mnie programuje bardziej koordynuję projekty elektryczne i plc - chociaż ostatnio byłem w Ameryce Południowej na jednym uruchomieniu bo nie miał kto jechać, praca u integratora = dużo wyjazdów i tutaj pojawia się problem jak ktoś nie lubi podróżować lub ma rodzinę no ale niestety na początku trzeba jeździć i to dużo. Satysfakcja jest po uruchomieniu jak już cała automatyka działa wszystko śmiga taka powiedzmy linia zrobotyzowana robi
rrobot - @luczek: Obecnie już mnie programuje bardziej koordynuję projekty elektryczn...
@Hemus: akurat robiłem studia to mgr inż a po studiach od razu na podyplomówkę ze sterowania - ale tutaj chyba lepiej i szybciej jest zrobić szkolenie ;-) drugą to już na obecne potrzeby robiłem z zarządzania projektami .. więc chyba lepiej kursy jednak robić