Aktywne Wpisy
symetrysta +440
Tym czasem: 98% mężczyzn pracuje mimo przeziębienia, lub grypy, lub każdej innej choroby, bo albo nie dostanie zwolnienia od lekarza, albo po prostu go nie potrzebuje. I potem jest płacz, że jak to ktoś woli zatrudnić/awansować mężczyznę, tylko dlatego, że jest mężczyzną.
#pieklomezczyzn #logikarozowychpaskow
#pieklomezczyzn #logikarozowychpaskow
mmmzzz +209
Widzę, że spora część wykopków nie pamięta, że jeszcze naprawdę niedawno byliśmy na poziomie Ukrainy. Dobrze pamiętam czasy wszechobecnej korupcji, gdzie mogłeś wjechać pijany samochodem w drzewo i po prostu zapłacić policjantowi 50 zł za brak konsekwencji. Albo przeprowadzić działkę rolną na budowlaną za parę stów. Teraz wykopki uważają się za nadludzi, tak jakby stereotyp Polaka złodzieja i oszusta wziął się z nikąd. Cieszę się, że te czasy mamy już za sobą,
- automatyka
- programowanie sterowników PLC
- projektowanie grafiki do sterowania PLC
- SCADA
Odnośnie możliwości podjęcia pierwszej pracy w temacie BEZ uprzedniego przygotowania i doświadczenia pod tym kątem. Otóż studiuję informatykę (aktualnie III rok), na mojej specjalizacji 90% tego co robię (a także tego co robię w domu "po godzinach", z hobby) - to programowanie wysokopoziomowe (głównie Java, C#). Myślę, że mam pewne umiejętności w tym, jednakże z niskopoziomowymi zagadnieniami i hardware'm większej styczności nie miałem... Jeśli chodzi o zagadnienia związane z elektroniką, elektrotechniką, mechaniką etc. - mam pojęcie ogólne, podstawowe i nie zajmowałem się tym specjalnie. Aczkolwiek jak zdarzały się na studiach przedmioty z tym związane (jakaś metrologia, elektrotechnika), to szło mi całkiem nieźle i lubiłem to.
Mam możliwość rozpoczęcia pracy w tym temacie po znajomości (ogólnie zaj***iste warunki do rozwoju), bo firma od dawna szuka człowieka na takie stanowisko.
Czy jest się pchać, ogarniając co najwyżej C++ na średnim poziomie? Ile czasu mogłoby mi zająć wdrożenie się w temat, by ogarniać na przyzwoitym poziomie? Czy też może byłby to skok na zbyt głęboką wodę?
Dodam, że mam naprawdę sporo zapału i chęci do rozwoju.
Dzięki za odpowiedzi.
#automatyka #plc #scada #programowanie #inzynieria #praca #cpp #pytanie #pytaniedoeksperta
Dodam, że będę współpracował z dużo starszym stażem i bardziej doświadczonym automatykiem-programistą, na którego wsparcie będę mógł liczyć i który mnie pokieruje i wdroży w temat.
Mam nadzieję, że w ten sposób o wiele szybciej zdobędę umiejętności, aniżeli nawet studiując AiR.
Kusi
@Visher: Pamiętajcie że najwięcej nauczycie się jak już pisałem na uruchomieniach, doświadczenie takie procentuje w przyszłości (coś wiem na ten temat ;-). Aha nie spodziewajcie się "nie wiadomo czego" i pisania jakiś bardzo skomplikowanych i rozbudowanych aplikacji, bardzo przydatna w tym zawodzie jest wiedza elektryczna (czytanie schematów). Jak macie jeszcze jakieś pytania to pytać. Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Orientujesz się jak to wygląda z widełkami?
Dzięki wielkie za rady :)
Pozdrawiam :)