Wpis z mikrobloga

Ma ktos ledy https://www.wish.com/c/5438f18d4e06d50e653a9d20 Jak je podłącze do komputera(10m) to segmenty do cięcia, które mają 9diód prawie nie świecą, te 6diodowe świecą ładnie. Jeśli podłącze tylko 5metrów to wszystko ładnie świeci. Prąd zmierzyłem i wynosi 1amper, nie wiem dlaczego tak mało. Zasilacz nie z czarnej listy(enermax). Włączyłem do lini 12v nieużywanej, w 2 siedzi karta.
#wish #elektronika #pcmasterrace
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jonasz123: jakie segmenty 9 diód, 6 diód? Tam nie ma żadnych takich ustrojstw, diody są "dzielone" po 3szt. Jak ci (przy wspólnym zasilaniu) nie świecą równomiernie, to masz coś (ledy?) spieprzone.
  • Odpowiedz
Nie fake rgb tylko tasma rgb do montowania we wnękach, po naciśnięciu koloru poświata jest w tej barwie. A te problemy z diodami tylko przy wyświetlaniu białego koloru(wszystkie diody palą sie z pełną mocą)
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: a jeśli tak, to ok. To znaczy jak 6-cio ledowe (czyli po 2 ledy w szereg) święcą ok, a 9-cio ledowe nie (po 3 w szereg) to znaczy tylko i wyłącznie tyle, że zasilanie jest zdecydowanie za niskie.
  • Odpowiedz
No czegoś takiego się domyślałem jak okazało się, że 5 metrów świeci ładnie. Pytanie czego zasilacz miejące max 25amperów na jednej linii 12v jest zły do zasilania ledów
  • Odpowiedz
Pytanie czego zasilacz miejące max 25amperów na jednej linii 12v jest zły do zasilania ledów

@jonasz123:

Bo jak sie nie ma pojecia o oporze, to sie ciagnie kilka metrow kabla marnej jakosci... a straty napiecia na kabelku sa duze...

PS 10 metrowa tasme powinno zasilac sie co najmniej od 2 stron jednoczesnie...
  • Odpowiedz
@jonasz123: podepnij połówki taśmy tuż przy sterowniku. Chociaż stawiam na to, że sterownik liczony na 5m taśmy i nic z tym nie zrobisz. Jeśli z pominięciem sterownika 10m białe świeci dobrze to masz winowajce.
  • Odpowiedz
Jeżeli przycisnę palcem w miejscu odkąd nie świeci niebieski to lekko zaświecą się, odpuszczę i gasną więc uszkodzona.

@lycamob:

Odetnij jeden uszkodzony segment i zlutuj (lub polacz zlaczka) ze soba pozostale czesci.
  • Odpowiedz