@tusiepali: jak coś nie przynosi zysków to trzeba to sprzedać albo zamknąć. Sprawa jest prosta. A do tego cierpią niewinni ludzie, którzy nie mogą dojechać do/z pracy/domu
@tusiepali: szczerze mówiąc, wiem że górnictwo w takim a nie innym stanie jest jak wrzód na dupie tego kraju, obecny Śląsk to i tak już powoli zagłębie usługowe, ściąga tu coraz więcej firm IT, a nierentowne branże siłą rzeczy po prostu odpadają... niech więcej związków zawodowych porobią, i jeszcze o większe odprawy zażądają, i więcej ludzi na stołkach, to i tak prędzej czy później się zawali...
@eXe1987: @JanuszProgramowania: @normanos: No jak się czyta wpisy pod informacjami na ten temat to większość ludzi ma taka same podejście jak Wy. Ale przecież druga strona tez ma swoje racje których może inni nie rozumieją.
@tusiepali: druga strona jest przyzwyczajona do komunizmu, i do tego że państwo daje... górnictwo w naszym kraju to obecnie dojenie krowy, która jest sztucznie podtrzymywana przy życiu, ja jestem za eutanazją takiego organizmu ( ͡°͜ʖ͡°)
@tusiepali: mam takie same zdanie jak wy, ale wiem ze gdybym był górnikiem to sam bym chciał wyciągnąć najwięcej kasy ile się da. Taka jest rzeczywistość.
@eXe1987: @JanuszProgramowania: @normanos: @tusiepali: @JanuszProgramowania: i według mnie robione jest za duże halo na ten temat. Politycy kradną pieniadze państwa od lat, a jak juz zwykły szary człowieczek chce okraść państwo to już złodziej i to ten najgorszy.
@tusiepali: Jak widać na przykładzie innych kopalń, czy Silesi czy Bogdanki, da się zarabiać na węglu, więc tu też się powinno dać, tam pensje też są całkiem niezłe, więc jak widać da się.
@tusiepali: Na Śląsku istnieje bodajże jedna czy dwie kopalnie całkowicie prywatne, Silesia chyba jedna się nazywa.. Zatrudnia ~150 osób, zarobki są dobre i świetnie prosperuje. Problemem nie jest to, że to kopalnie, a to że są one spółkami państwowymi.
@kesnall: No i właśnie to jest mylne myślenie, nie neguję tego że wszyscy kradną, bo wiadomo jak jest, ale kradną ze zdrowego organizmu (patrz: usługi publiczne), górnictwo krwawi samo w sobie, a jeszcze pijawki się przysysają. Czasy komuny już dawno minęły, a w mentalności tych ludzi nadal pozostaje "należy mi się". Gówno im się należy, niech wypracują pieniądze tak jak normalny człowiek w XXI w.
@JanuszProgramowania: czy takiego zdrowego organizmu to nie wiem(dług państwa), nie mam żadnych danych na temat jaki % pieniędzy z budżetu jest rozkradany przez urzędników (ostatnio coś czytałem ze 20mln na jakaś stronkę internetowa), ale uważam ze w skali tego co maja dać górnikom, a to ile oni sami zabierają jest znikoma. Nie mam zamiaru wywoływać bólu dupy, ale chce rzucić na tą sprawę inny punkt widzenia.
@kesnall: w pełni Cię rozumiem, sam robiłem kilka projektów z UE i jakie tam wałki odchodziły to ja nawet nie... tylko prawda jest taka że jak komuś się nie uda ukraść, to nie blokuje A4 i wjazdu pociągów pasażerskich do Katowic... odrobiny rozsądku im brakło...
@tusiepali: Mnie osobiście górnicy jako grupa zawodowa najzwyklej w świecie #!$%@?. Mają tak rozbuchane przywileje, jakby w obronie kraju pokonali jakiegoś najeźdźcę. Kompletnie irracjonalnie, bo NIKT takich przywilejów nie ma. A blokowanie wielkiego węzła kolejowego w Katosach to czysty debilizm. W ogóle uważam, że uprzykrzanie życie nic nie winnym sytuacji ludziom jest już debilizmem. Nie wiem czy jesteś ze Śląska, ale górnicy tutaj mają takie podejście: mnie się należy i już,
@tusiepali: jestem z rodziny górniczej ( ͡°͜ʖ͡°) ale patrze na to z trochę innej strony - niestety nie jestem za górnikami. Większość których znam którzy teraz tam pracują to ludzie młodzi, którzy myśleli że pójdą tam trochę porobią i już emeryturka, żona nie będzie musiała robić, a tutaj plan się posypał. Oczywiście jeśli pracuje się już tam X lat pod ziemią to trudno będzie się
@tusiepali: 1. Markowski mówił że ostatnie pieniądze z budżetu przemysł górniczy dostał w 92 lub 93 roku. 2. Rok temu KW S.A. spłaciła zadłużenie po spółkach górniczych (gliwwicka, rudzka, bytomska itd.) 3. Zwalniane jest administracja gdzie pracują głównie kobiety [duża część lvl +50] (ksiegowość, dział socjalno-administracyjny, szkody górnicze) a zarobki nie są niebotyczne. W tamtym roku było porozumienie że odbiera się im przywileje (część) w zamian za gwarancje zatrudnienia do 2016
@tusiepali: Podchodzę do tego tak, że kiedyś w końcu będzie trzeba z tym zrobić porządek. Jeśli coś jest nierentowne to im zrobi się to wcześniej tym lepiej. A skoro górnicy nie chcą iść na żadne ustępstwa np. na ograniczenie dodatków, to nawet mi ich nie żal.
Bo chyba ze względu że mieszkacie na Śląsku to macie swoje spojrzenie?
#slask #katowice #gornictwo #kopalnia #przemysl #bytom #gliwice #zabrze #rudaslaska
@tusiepali: nie. tzn. nie mamy innego niż każdy myślący człowiek ze względu na to, że tu mieszkamy.
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie zamierzam tu dyskutować na temat
1. Markowski mówił że ostatnie pieniądze z budżetu przemysł górniczy dostał w 92 lub 93 roku.
2. Rok temu KW S.A. spłaciła zadłużenie po spółkach górniczych (gliwwicka, rudzka, bytomska itd.)
3. Zwalniane jest administracja gdzie pracują głównie kobiety [duża część lvl +50] (ksiegowość, dział socjalno-administracyjny, szkody górnicze) a zarobki nie są niebotyczne. W tamtym roku było porozumienie że odbiera się im przywileje (część) w zamian za gwarancje zatrudnienia do 2016
Komentarz usunięty przez moderatora