Aktywne Wpisy
ZielonaOdnowa +67
Mam maly przydomowy sad, wlasciwie ciagle w trakcie tworzenia od trzech lat od kiedy tu mieszkam.
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
thedestroyerofeels +1444
#jedzenie #pizza #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
Ciasto: Mąka, woda, drożdże, cukier, sól i oliwa
Sos: brak.
Włosi nie smarują ciasta jakimś ujstwem. Tam się rzuca pomidory na ser ^^
@lordmatiz: Większej bzdury w życiu nie słyszałem.
Z resztą oddaje honor, chyba rzeczywiście pizza sycylijska jest z nibysosem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pizza prawdziwa włoska robiona jest inaczej niż nasza. Mianowicie wszystkie składniki doprawiane są osobno, podsmazane/podpiekane, placek wrzuca się do pieca z samym serem, a dopiero na minute przed wyjeciem doklada się wczesniej przygotowane skladniki i polewa oliwą po wyjeciu.
Ja robię tak:
- kamień
- piec do pizzy (ew. piekarnik na max. moc)
- blendowane pomidory pelati
- 3-4 minuty samo ciasto bez niczego
- 3-4 minuty ciasto z sosem
- X minut ze składnikami, zależy co nakładam
- ???
- profit
Co w takim razie zamiast pelati?