Wpis z mikrobloga

#komputery #hardware #komputery
myrki pytanie sieciowo logistyczne:
posiadam:
- hdd usb 3.0
- router usb 2.0
- wifi n +net 60Mbit

i tera: chce wpiąć dysk usb aby korzystać z torenta i ogladać z niego filmy.
aby było najszybciej to najfajniej byłoby wpiąć dysk po ethernet ale nie widzę przejściówki usb>ethernet, czy może źle szukam?
oczywiście szukam najtańszego rozwiązania,
aha dysku jeszcze nie kupiłem i wlaśnie się mocno zastanawiam czy jest sens łączyć to przez usb2.0
pomożecie?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ratriczek: kurde no właśnie myślałem że obejdę się bez tego i istnieje jakiś hub, switch czy coś w ten deseń :(
to chyba lepiej router ymienic na usb 3.0
  • Odpowiedz
@Ratriczek: Raspberry jest jeszcze gorszy niż jego router, też ma tylko usb 2.0 i w dodatku dzieli go z interfejsem sieciowym.

@adeer: podłącz pod usb 2 w routerze, do filmów powinno wystarczyć. Lepszym rozwiązaniem jest już NAS z prawdziwego zdarzenia, czyli mała obudowa typu itx, zasilacz, procesor i3, 4gb ram, dyski wewnętrzne.
  • Odpowiedz
@list86: @adeer: ale wciąz nie wiemy jakim budżetem kolega dysponuje i czy jego router może pobierać torrenty, czy nie. Ja za Zyxela NSA310 płaciłem koło 220 zł. DO przechowywania i pobierania plików wystarcza.
  • Odpowiedz
@Ratriczek: eeh, z reguły to polega na pobraniu pliku .bin i wrzuceniu go przez stockowy interfejs www. Jedynie musi wybrać poprawny, a nie od innego modelu.

W ogóle to niezależnie od decyzji polecam zainstalować openwrt, stockowe systemy są pełne dziur, niedoróbek i backdoorów
  • Odpowiedz
@list86 @Ratriczek : dzięki panowie za reakcje może od nowa napiszę jaki mam problem:
posiadam router TP-LINK WDR4300 (i z tego co widzę moge mieć to openwrt)
obecnie oglądam filmy z Bitrate 11.4 Mbps
uruchamiam kompa z torentem i po wifi urządzeniem asus oplay hd2 (kablem z routerem połączone, nie mam dlna w tv) odpalam filmy prosto z lapsa.

chciałem to przebudować bo doczytałem się że mogę pod router podłączyć dysk no ale właśnie
  • Odpowiedz
@adeer: Teoretycznie USB 2.0 obsłuży 480 Mbps, wifi 150, sieć gigabitowa 1000 ... wszystko to powinno dać ci wystarczający zapas by te filmy oglądać, a w razie czego możesz zamiast wifi zastosować kabel, bo to raczej będzie wąskie gardło (inne sieci, zakłócenia itd)

Zobacz czy z laptopa jesteś w stanie oglądać filmy z dużym bitrate, później sprawdź czy możesz to robić z pendriva do niego podłączonego oraz z pendriva podłączonego
  • Odpowiedz