Wpis z mikrobloga

@noisy: Żeby to poprawić musiałbym poprawić 30 innych rzeczy które mnie drażnią. Dodajmy do tego, że lib nie jest stabilny ... w wolnej chwili może ;)
  • Odpowiedz
@dupasmoka: Faktycznie, na szybko wyglądało jak liczenie za każdym razem [tak to jest jak się pisze po nocach].

Co nie zmienia faktu, że cały kod wygląda jak akademicka kupa a sam lib nie działa poprawnie ;<

Swego czasu spędziłem z nim 3 noce aby go odpalić ... działał ale po ~48h się coś gdzieś wysypywało i przestawał działać poprawnie. Wtedy napisałem własny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kiler129: Liczenie nad forem zmniejsza lokalnosc tej zmiennej. Dobra praktyka jest definiowanie zmiennych jak najblizej uzycia.

Co prawda moim zdaniem zmniejsza to czytelnosc, ale jezeli wzrost wydajnosci jest zauwazalny, to warto.
  • Odpowiedz
@kiler129: Co do wykresu, to z samej legendy wykresu nie jestem w stanie wyobrazic sobie implementacji tych forow. Inline calc. to przy definiowaniu zmiennych? Czy w miejscu warunku stopu? Czym/gdzie generowany jest wykres? Przydatne bylo by narzedzie do szybkiego porownywania kawalkow kodu, jakies onlineowe czy cos.
  • Odpowiedz
@dupasmoka: To, czy policzy się go w forze (a powinien tutaj policzyć raz) czy nad nim to nie ma znaczenia w tym przypadku akurat.

Zmniejszanie zasięgu zmiennej to fajny frazes, ale czasami idiotycznie stosowany - np. tutaj moim zdaniem. W tym przypadku można pominąć zużycie pamięci w realnych scenariuszach.

Pewne przyzwyczajenia istnieją, i jeżeli język bazuje na innym to wypadałoby ich nie zmieniać. Przykład najpopularniejszy: zmienne i stałe w klasach
  • Odpowiedz
@kiler129: Zgadzam sie, ze powinno pisac sie zrozumiale i czytelnie dla wszystkich i wedlug standardu (i to tez granicach rozsadku i nie przyjmowania wszystkiego za jedyne sluszne rozwiazanie), ale idac dalej, moze ten czlowiek/grupa ludzi ma swoj coding standard w tym projekcie :)
  • Odpowiedz
@dupasmoka: Własny coding style jest super ale zazwyczaj wygląda to tak "nie chce nam się używać standardu [czyt. PSR] to wymyślimy swój" ( ͡ ͜ʖ ͡)

Co do kodu to implementacja for z
  • Odpowiedz
@dupasmoka: Jutro zmodyfikuję scenariusz, dziś ledwo żyje i kładę się właśnie spać ;)

Wynik jednak powinien być identyczny jak precalc - tutaj niczym się to nie różni niż scope.
  • Odpowiedz