Wpis z mikrobloga

@scorp_gfx: a nawet mnie nie w------j, we Wrocławiu jest mnóstwo dobrej pizzy, ale wszystkie są przepłacone. W niektórych restauracjach jeszcze można te ceny jakoś usprawiedliwiać, ale akurat 40 zł za zwykłą margharittę to jest przeginka. Chcesz zamówić pizzę na dowóz i okazuje się, że musisz zapłacić 50 zł za zwykłego placka z dodatkami xD
  • Odpowiedz
ale akurat 40 zł za zwykłą margharittę to jest przeginka.


@pekak: To se wyobraz jakie bylo moje zdziwienie jak bedac niedawno w neapolu margarita w dosc znanej pizzerii (dokladnie w tej gdzie wymyslono margarite) byla po 10E. A jakas pizza z dodatkami to ok 12E. Mamy w polsce neapol :)
  • Odpowiedz
@scorp_gfx: piec trzeba ogrzać, zatrudnić kogoś i jeszcze coś z tego mieć. Pomijam, że trzeba wysrać na początku hajs na przystosowanie lokalu, itp. Wiem, jest drogo, ale kurde stawiając się na miejscu właściciela chciałbym jeszcze coś zarobić więcej niż średnia krajowa. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: U mnie w okolicy znam 2 takie. Jedna typowo wloska (maja nawet wloskie produkty i skladniki) a druga wloska z nazwy ale dobrze jej idzie staranie sie.
Tylko co to zmienia? Cos mi sie wydaje ze koszt prowadzenia pizzerii w neapolu moze byc ciut wiekszy niz w pl. A finalna cena ta sama :D
  • Odpowiedz
@gorzki99: na przestrzeni ostatnich lat byłem w Neapolu z sześć razy, jadłem w różnych miejscach i generalnie mam wrażenie, że gastronomia tam tansza, chyba że wybierasz cos z wypierdem lub jesz na capri,
  • Odpowiedz
przeciez to jest doslownie woda, maka, sos pomidorowy i troche mozzarelli


@scorp_gfx: a ja myślę, że to co wymieniłeś to jest ułamek kosztów w które wchodzą jeszcze takie rzeczy jak opłata za wynajem lokalu, media (prąd, woda, gaz, śmieci), urządzenie i wyposażenie sali oraz kuchni, zatrudnienie pracowników (od kucharza po kelnerów), koszty transportu/dostaw składników, podatki, vaty, być może jest to cena z dostawą także paliwo + opakowanie na wynos i
  • Odpowiedz
To se wyobraz jakie bylo moje zdziwienie jak bedac niedawno w neapolu margarita w dosc znanej pizzerii (dokladnie w tej gdzie wymyslono margarite) byla po 10E. A jakas pizza z dodatkami to ok 12E.


@gorzki99: Neapol to biedne południe, z Mediolanem trzeba by porównać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 70
@scorp_gfx: frajerzy kupują to ich doją. Żadne rachunki, inflacja czy minimalna nie jest uzasadnieniem aby za k---a 23cm Margaritę kasować 39 zł
  • Odpowiedz
@scorp_gfx Te najlepsze pizzerie są drogie ze względu na wysokie koszty jakościowych włoskich produktów w Polsce, płacenie pracowniom więcej niż minimalna i koszty utrzymania. Chociażby utrzymywanie rozgrzanego jpieca cały dzień niezależnie czy ruch jest, czy go nie ma, chłodnie do dojrzewania ciasta itp. te pozostałe bo jak inni mają drogo to oni też mogą bo ludzie kupią.
  • Odpowiedz