Aktywne Wpisy
miekki_am +512
Czytając gorące, dowiedziałem się, że roczniki 87-90 wygrały życie i - jako ostatnie roczniki - mogły kupować #nieruchomosci po niskich cenach. Otóż, kur**, nie. Opowiem anegdotę na własnym przykładzie. Studia skończyłem w 2012 roku, gdy oficjalne bezrobocie wśród ludzi młodych wynosiło ok. 25%. Moja ówczesna dziewczyna, a obecnie żona, również w tym czasie kończyła studia. Chcieliśmy zostać w mieście, w którym studiowaliśmy, spoza top 5, ale prawie rok rozsyłania CV,
kizalfon +57
Jestem wyczerpany. Jeszcze tydzień takiej pogody a powieszę się w kiblu.
Nie nie schudnę bo mam wagę idealną.
Mury są tak nagrzane że nawet mi nie wpada powietrze z dworu do pokoju nocą.
No
Nie nie schudnę bo mam wagę idealną.
Mury są tak nagrzane że nawet mi nie wpada powietrze z dworu do pokoju nocą.
No
Arthur C. Clarke
Spotkanie z Ramą
SF
O jak mnie wciągnęła ta książka. Przeczytana praktycznie jednym tchem. Moim zdaniem dużo lepsza niż Odyseja kosmiczna tego samego autora, którą czytałem kilka dni temu.
W XXII wieku zostaje wykryty wielki obiekt zbliżający się z ogromną prędkością do Układu Słonecznego. Początkowo brany jest on za asteroidę dopóki nie okazuje się, że ma on idealnie walcowaty kształt i do tego wiruje zgodnie ze swoją osią z zawrotną prędkością, co pozwala sądzić, że jest on wytworem obcej inteligencji. Zostaje wysłana misja w celu jak najlepszego zbadania obcego statku ochrzczonego imieniem Rama, zanim ominie on w niewielkiej odległości Słońce i ucieknie poza nasz układ planetarny.
Autor niesamowicie dobrze buduje napięcie. Krótkie, dynamiczne rozdziały zachęcają do dalszego czytania i nie pozwalają się oderwać. Opisy są niesamowite i bardzo pobudzają wyobraźnie, a sam wykreowany świat jest jedyny w swoim rodzaju. Wielki plus za częste i szczegółowe opisy problemów członków załogi z perspektywą i odnalezieniem się w walcowatym wnętrzu Ramy. Zdecydowanie polecam.
Poniżej grafika, którą znalazło mi google podczas wyszukiwania okładki. Moim zdaniem dużo lepiej oddaje klimat powieści.
#bookmeter