Aktywne Wpisy
JonasKahnwald +179
Pisałem kiedyś, że spełniłem swoje marzenie ze studiów co do gamingowego PC. Tak właśnie wygląda, Aorus RTX 4090, R7800X3D. (ʘ‿ʘ)
#pcmasterrace #komputery #gry #chwalesie
#pcmasterrace #komputery #gry #chwalesie
Zielonykubek +641
Kiedy nie udało się straszenie, że mieszkań zabraknie, kiedy nie udały się artykuły o gniazdownikach, czas na kolejny temat #nieruchomosci
Na patelni tymczasem mamy sporo śmieci (przysmazone mięso), szkoda to wyrzucać więc dodajemy cebulę pokrojoną drobno w kostkę, dodajemy trochę masła (masło powoduje, że potrawy w restauracjach smakują tak dobrze -> stosują je tam na tony). Czekamy aż cebulka się przyrumieni i dodajemy jakiegoś płynu w celu uwolnienia materiału który przywarł do patelni. Ja lubię dać sos sojowy. Jak już odczepicie to co przywarło to macie pyszny sos którym można polać kurczaka/ryż czy cokolwiek. Dobrze jest sosik jeszcze pogotować żeby zredukować wodę i uzyskać gęstszą konsystencję. Tylko nie za długo bo się przypali.
#gotujzwykopem
A teraz dodatkowa informacja dla tych co lubią wiedzieć więcej: W czasie smażenia w dużej temperaturze (powyżej 120 stopni) temperatura jest na tyle duża, że zaczyna niszczyć i rozbijać białka i węglowodany w mięsie. Uszkodzone zaczynają tworzyć inne różnorodne substancje które własnie odpowiadają za dobry smak mięsa. Im wyższa temperatura tym szybciej ten proces zachodzi. Jeżeli temperatura będzie za niska to soki z mięsa zaczną wypływać na powierzchnie i ograniczą temperaturę do 100 stopni (ponieważ soki to głównie woda która gotuje się w 100 stopniach). Dlatego jeżeli przykryjecie kurczaka to ograniczycie temperaturę na styku patelni i mięsa i go udusicie - będzie biały, bez smaku.
@RobertTyward: jak kurczak z marketu to można równie dobrze karton jeść, przecież te kurczaki nie mają żadnego smaku więc nie widzę sensu nie stosowania przypraw. Elo
@RobertTyward: A można wiedzieć dlaczego? Zawsze myślałem, że takie są najlepsze, bo nie przywiera do nich jedzenie.
@RobertTyward: k---a, co? na spalonym oleju smażysz? O_o
Jeżeli chodzi o spalony olej to bez obaw, wkładając mięso od razu znacznie obniżasz temperature na patelni więc nie smażysz na spalonym
@RobertTyward: Gdy jest rafinowany, ale jak ty w ogóle możesz polecać komukolwiek doprowadzenie oleju do dymienia??? Czy Ty kiedykolwiek czytałeś o tym procesie. Zanim olej się zacznie dymić już traci wszystkie właściwości odżywcze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia
@prusi: