@white_duck: nabić sfery i filtry i lhm wymienić, pasowalo by obadac pompe bo powoli cytrynka się od jakiegoś tygodnia podnosi, ale to wszystko po nowym roku jak 13 na konto wpadnie :)
@misiek2740: jak już będą robić gruchy i wymieniać LHM to niech ci koniecznie sprawdzą konżektor, ale nie sferę tylko sam blok konżektora, to jest pięć minut roboty (sprawdzenie), a może masz w nim zajebisty przeciek wewnętrzny i trzeba go wymieniać albo po prostu trzeba go wymontować i podregulować ciśnienia włączania i wyłączania podkładkami
@white_duck: awaria konżektora objawia się przez częste "cykanie"? Bo mi tak cyka jak osiągnie dany poziom zawieszenia. Przeciek to nie było by czasem widać spocenia w miejscu wycieku? Wszędzie Cytrynka ma sucho.
@misiek2740: Może ci często cykać przez słabą sferę akumulatora głównego (konżektora), powinna mieć 62bar azotu (+5, -30) jak dobrze pamiętam. Może cykać też przez to, że moment włączenia i wyłączenia konżektora będzie przesunięty, co jest jak najbardziej możliwe bo odpowiadają za to sprężyny a te z czasem się zużywają. Konżektor powinien się włączyć przy 145bar (-5) a wyłączyć przy 170bar (+/-5), jak spadło ci ciśnienie na wyłączeniu np. do 155
@white_duck: dobrze wiedzieć sam za to się zabierał nie będę bo jest duża szansa że coś popsuję, oddam księzna fachowcowi i zwrócę na to uwagę, dzięki ogromne za garść cennych informacji ;)
@misiek2740: jeszcze niech zwróci uwagę na przedni i tylny korektor wysokości, czy oba bez oporów się poruszają, czy mechanizm nie pordzewiał i czy tylna kaseta korektora prześwitu jest w porządku, i to z grubsza tyle
jak ci to wszystko przejrzy, to powinieneś poczuć różnicę :D
@misiek2740: Moze nie w samym Rzeszowie ale w Lipniku (Pomiędzy Sandomierzem a Opatowem ) są świetni specjaliści od Cytrynek. Nie biorą duzo a sporo ojca znajomych jeździ tam z citroenami. Sam robiłem tam cytryne . http://www.citroen-lipnik.pl/
Jakaś małpa w radiu teraz właśnie opowiada jak to Polacy będą szczęśliwi gdy będą nosić toboły z butelkami do sklepów, chodzi o tą kaucję, no ja jestem bardzo szczęśliwy nie wiem jak wy
Bo w bliskiej przyszłości pasuje zrobić małą konserwację, a mietkowi co całe życie taczkowozy naprawia i serwisuje strach księżniczkę zostawiać.
#citroen #xantia #hydraulika #hydrowozy #rzeszow #pytanie #mechanik
Lepszy niż ASO
@elmo-pl
A właściwie co chcesz robić? Sprawdzić i nabić sfery czy coś więcej?
@elmo-pl dzięki, :)
jak ci to wszystko przejrzy, to powinieneś poczuć różnicę :D