Roślinne zamienniki mleka zwiększają ryzyko nowotworów jelit
Naukowcy ostrzegają, że niektóre składniki mleka roślinnego powodują, że jest one bardziej szkodliwe niż zwykłe mleko krowie. Szach-mat sojowi chłopcy i dziewczęta...
Jossarian z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 199
- Odpowiedz
Komentarze (199)
najlepsze
Na myszach... ale cale szczescie, ze nie podali w jakich produktach sie znajduja rzekome emulgatory i jak je rozpoznac. Jeszcze ktos by mogl wpasc na pomysl podczas zakupow zwracac uwage na sklad.
Większość ludzi którzy to pije ma jakiś stopień nietolerancji laktozy. W mojej robocie pracuje taka starsza babka po sześćdziesiątce co ma taki problem i do kawy dodaje takie roślinne mleko. Jak znowu zobaczę, że to robi to ją zbesztam, że wywołuje u siebie raka jelita i że jest sojową Julką XD. Jakieś zwiększanie szansy na raka w długiej perspektywie jest lepsze od codziennych bólów brzucha i nudnościach.
@1tn00pr: nie ma na rynku żadnego krowiego mleka bez laktozy, te które mają taki znaczek mają po prostu do składu dodaną laktazę, więc jeżeli ktoś ma mocną nietolerancję to i tak będzie po nim cierpiał, zostają roślinne
@KingaM: a nie za fakt że badania wykonane zostały w stanach gdzie pakują do jedzenia g---o zakazane w UE? xD
Nawet jeden w tym wątku już się znalazł.
Pamiętam jednak jak: picie kawy szkodzi zdrowiu, kawa jest zdrowa, picie kawy powoduje, że się zesrasz, poranna mała czarna na zdrowie, nie pij kawy bo coś tam, kawa eliksirem młodości, kawa szkodzi.
Co parę miesięcy nowe rewelacje na temat czegoś tam.
@3majmipiwo: wiele to nie zmienia, bo te potencjalnie szkodliwe "E" znajdują się w prawie każdym przetworzonym produkcie
@w__k: a nie są one przypadkiem zakazane w całej unii? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szach mat chłopski rozumek i brak wykształcenia. Artykuł mówi o napojach silnie przetworzonych, które zawalone są cukrem i innym syfem. Równie dobrze zamiast mleka roślinnego można tam wstawić pakowane kotlety i teza również będzie się zgadzać.
Oczywiście artykuł nie wymienia producenta mleka, a szkoda, bo jak badali mleko roślinne w USA ze standardami USA to nie ma się co dziwić.
@Logytaze: tatar uwielbiam, tak więc się da. Mięso poddajemy obróbce termicznej z wygody i dla smaku, bo od biedy na surowo damy je zjeść. Ale np. takie ziemniaki, fasolę czy zboża to już MUSIMY przetworzyć, bo na surowo jeść się nie da ze względu na dużą zawartość skrobi, po prostu dostaniemy niestrawności bo jej nie trawimy.
@nilmerg: by zrobić "mleko" owsiane wystarczy, że zmielisz trochę płatków owsianych, zmieszasz z wodą i przecedzisz. Żeby natomiast wyprodukować mleko krowie to musisz hodować krowę, karmić ją, zapłodnić, poczekać aż wyda na świat cielaka bo wtedy zaczyna dawać mleko, cały proces dystrubucji i dbania o jakość jest dużo trudniejszy. Czy takie
Badania z USA, a szkodliwy składnik nie występuje w europejskich produktach roślinnych natomiast jest dodawany do wszystkich soków i jogurtów, ale lewactwo zaorane więc można olać fakty
Wniosek jest prosty im więcej dodatków tym gorzej. Jak ktoś lubi owsiane to niech szuka bez gównianych dodatków i będzie git. Jak ktoś lubi krowie, kozie to niech pije takie. Co komu służy. Cukier też
@Ranger: W sklepie wystarczy sprawdzić raz i potem kupować już ten który wiadomo jaki ma skład, nie musisz czytać etykiety tego samego produktu przy każdych zakupach.
Tu racja