Wpis z mikrobloga

@KikU: a to inna historia, z pytania raczej można było wywnioskować że chcesz robić biznes z firmą już istniejącą.

Pytanie więc: gdzie masz rezydencję podatkową/gdzie miałbyś po założeniu firmy w DE?
@KikU: nie trzeba. Z tego co pamiętam, to akurat w DE można łatwo założyć firmę bez rezydencji na początek. Jednak pytam dlatego, że przy pewnych warunkach (w tym rezydencji) amerykański urząd skarbowy kładzie łapę na wszystkich twoich aktywach na całym świecie, a kary idą w setki tysięcy $ a nawet miliony. Uprzedzając pytanie, większość krajów podpisała umowę o wydaniu danych majątkowych do USA, w tym Polska. Także uważaj :>
@animuss: Cenna informacja, dziękuję, ale czy to nie obowiązuje tylko jeśli jestem obywatelem USA? Myślałem nad spółką LLC, ponoć jeśli coś się nie powiedzie, to można ją zamknąć bez większego przypału ;)
@KikU: właśnie obywatelstwo nie ma nic do rzeczy. Dużo ludzi nie wie o tym i pakuje się w kłopoty. Liczy się rezydencja podatkowa, ogólnie przepisy są skomplikowane a ja nie jestem prawnikiem. A właśnie prawnika trzeba moim zdaniem w takim przypadku zatrudnić.
@KikU: aha jeszcze co mogę powiedzieć, to adres spółki w Delaware nie służy zbytnio renomie. Z uwagi na liberalne prawo jest tam wiele scamowych firm. Dla mnie Delaware = czerwona lampka.
@animuss: Ktoś gdzieś wczoraj na wypoku rzucił hasłem "polinvestor", ogólnie mam mocno ograniczone zaufanie do takich firm, ale zagadam w poniedziałek