Wpis z mikrobloga

Święta już tuż tuż, a ja potrzebuje inspiracji na potrawy wigilijne. Mirki może podrzucicie swój spis potraw.

Wiem, że tradycje w poszczególnych regionach nieco się różnią.

Dla przykładu podaje swój jadłospis z okolic Tarnowa.

- śledzie: w śmietanie, po kaszubsku, w oleju z cebulą oraz domowy chleb

- barszcz czerwony z uszkami

- karp smażony z ziemniakami i surówka z kapusty kiszonej

- pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z śliwami suszonymi

- kapusta z grochem

- kasza z suszonymi owocami

- kompot z suszu

Ponadto od czasu do czasu dochodzą jeszcze jakieś inne ryby, inne rodzaje pierogów (np z kaszą i serem), gołąbki z kaszą, ziemniakami i serem.

Dla ułatwienia zakładam również tag #potrawywigilijne, w którym można wrzucać inspiracje wigilijne.

#gotujzwykopem #jedzenie #gotujzmikroblogiem #wigilia #bozenarodzenie #swieta
Enricco - Święta już tuż tuż, a ja potrzebuje inspiracji na potrawy wigilijne. Mirki ...

źródło: comment_aMF0H9EsRmNznOt6PDX7SOZJT0kPqHsH.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Enricco: śledzie z cebulą, barszcz, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, groch z kapustą, zupa śledziowa, czarnina, sernik

ziemia dobrzyńska, obszar między Kujawami Ruskimi a Mazowszem
  • Odpowiedz
@Enricco: Śledź w oleju, śledź w śmietanie, barszcz z uszkami, kapusta z grochem (love), sałatka warzywna, karp smażony, pstrąg smażony, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszu, ryba "po grecku"
  • Odpowiedz
śledzie

@Enricco: pod pierzynką, warstwami: ziemniaki, buraki (1 i 2 gotowane), jajka, ogórki kiszone i cebula, na dół śledzie, przekładać to majonezem i na 2 dzień wymieszać.

A co do innych potraw, to o pieczonym różnym szlachetnym drobiu ostatnio też słyszałam.
  • Odpowiedz
@Enricco: z racji ze mam korzenie z kresów królowa mojej wigilii jest tradycyjnie kutia :) to mój smak świąt. poza tym standardowe potrawy w większości wymienione powyżej ;)
  • Odpowiedz
@Enricco: u mnie poza wymienionymi już tradycyjnymi potrawami są często krokiety z pieczarkami i cebulo i rolada szpinakowo-łososiowa, bo lubimy i się nadaje na wigilię :) jeszcze czasami jest makaron z makiem i bakaliami na słodko.
  • Odpowiedz