Aktywne Wpisy
PorzeczkowySok +21
byłem sb nad morzem
nie znalazłem smaku życia
niby fajen, 15 lat nie byłem
nad brzegiem sb pochodziłem i te fale i st00pki w wodzie i piasku, to było okej, no i morze samo w sobie po horyzont
ale w ogóle to to taki wysiłek się tam dostać i wrócić, wykończon jestem
nie znalazłem smaku życia
niby fajen, 15 lat nie byłem
nad brzegiem sb pochodziłem i te fale i st00pki w wodzie i piasku, to było okej, no i morze samo w sobie po horyzont
ale w ogóle to to taki wysiłek się tam dostać i wrócić, wykończon jestem
Wiem, że tradycje w poszczególnych regionach nieco się różnią.
Dla przykładu podaje swój jadłospis z okolic Tarnowa.
- śledzie: w śmietanie, po kaszubsku, w oleju z cebulą oraz domowy chleb
- barszcz czerwony z uszkami
- karp smażony z ziemniakami i surówka z kapusty kiszonej
- pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z śliwami suszonymi
- kapusta z grochem
- kasza z suszonymi owocami
- kompot z suszu
Ponadto od czasu do czasu dochodzą jeszcze jakieś inne ryby, inne rodzaje pierogów (np z kaszą i serem), gołąbki z kaszą, ziemniakami i serem.
Dla ułatwienia zakładam również tag #potrawywigilijne, w którym można wrzucać inspiracje wigilijne.
#gotujzwykopem #jedzenie #gotujzmikroblogiem #wigilia #bozenarodzenie #swieta
ziemia dobrzyńska, obszar między Kujawami Ruskimi a Mazowszem
picca & piwo
mama jeszcze je coś co się nazywa wodą ze śledziem (ze śledzia?)
smażony
Że co?
@Enricco: pod pierzynką, warstwami: ziemniaki, buraki (1 i 2 gotowane), jajka, ogórki kiszone i cebula, na dół śledzie, przekładać to majonezem i na 2 dzień wymieszać.
A co do innych potraw, to o pieczonym różnym szlachetnym drobiu ostatnio też słyszałam.
1. Kulebiak.
2.