Wpis z mikrobloga

Ostatnio miałem okazję pojeździć po mieście nissanem leaf. I powiem Wam, że samochody elektryczne są idealne do miasta. Korki - całkowicie płynna kontrola niskich prędkości. Nawet nowe automaty wysiadają. Przyspieszenie - nie spodziewałem się, że to tak ciśnie :). Hałas - oczywiście tylko szum opon i lekki "pisk" silnika, w mieście to duża zaleta. Czekam na erę samochodów elektrycznych (jeżeli coś ruszy z technologią zasilania).

#samochody #motoryzacja #oswiadczenie
Recydywa - Ostatnio miałem okazję pojeździć po mieście nissanem leaf. I powiem Wam, ż...

źródło: comment_OghaJPkQwvPErKdqXINyedzhkoK3Ee5j.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Recydywa: No na razie po prostu nie mamy takiej technologi :) Na razie wzorem "praktycznej" innowacyjności jest Toyota Prius. Technologiczny majstersztyk wykorzystujący zalety obu silników za pomocą nowatorskiej skrzyni biegów.
  • Odpowiedz
@Recydywa: Można szybko ładować akumulatory, ale to powoduje szybsze ich zużycie. A elektryczne auta tak cisną, bo silniki elektryczne mają maksymalny moment obrotowy dostępny od najniższych obrotów, więc od początku lepiej przyspieszają. Spalinowy silnik niestety trzeba wkręcić na obroty, żeby dostać moment i przyspieszenie.
  • Odpowiedz
@Recydywa: Mechanik i tak entuzjastycznie podchodzi do elektrycznych pojazdów? :D Ja jednak jestem tradycjonalistą. Rozumiem, że moment, przyspieszenie itp. Ale jednak wolę silnik spalinowy. Mimo, że elektronika jest mi bardzo bliska, nie jestem w stanie przełknąć myśli o jeździe samochodem elektrycznym. Mam nadzieję, że silniki spalinowe przetrwają jak najdłużej :)
  • Odpowiedz
@pawel1410: wiadomo, że silniki spalinowe mają swoją duszę, ale dojeżdżam codziennie do pracy na drugi koniec miasta benzynką i wiem, że takim leafem te parę minut byłoby dużo bardziej komfortowe. Elektryk jako samochód do codziennej jazdy do pracy/na zakupy, spalinowy do jazdy rekreacyjnej w wolnym czasie.
  • Odpowiedz