Wpis z mikrobloga

Czolem, mam do pomocnych Mirkow spod tagu #elektryka pytanko... Otoz po calonocnej pracy komputera, kiedy rano wstalem poklikac zaczelo cos brzeczec w okolicach obudowy pcta. Po chwili wszystko sie wylaczylo, a mruczenie zostalo - to najprawdopodobniej listwa, poniewaz jej lampka w przelaczniku mrozyla sie w rytm bzyczenia. Listwa testowana byla na innym gniazdku i byla okej, wiec podejrzenie padlo na gniazdko. Podlaczylem ladowarke, pracowala kilka sekund i przestala. Teraz gniazd nie ma mocy w ogole. Sprawdzalem, pozostale gniazdka dzialaja, korkow nie wyrzucilo w zadnym momencie. Niestety jest to jedyne gniazdko w pokoju, wiec jestem... Uziemiony. W srodek gniazdka zagladalem, zaden z dwoch przewodow nie jest poluzowany. Co zrobic?

#pomocy #pytanie #kiciochpyta #elektryk #elektrykapradnietyka
  • 9
@peszmerd: Może w puszce na ścianie coś się rozłączyło. Zobacz do sąsiednich gniazdek, tak jak kolega wcześniej napisał, niektóre gniazdka są 'w przelocie' (puszka -> gniazdko -> gniazdko)

Tak swoją drogą kiedy Ci wymieniali licznik i kto to chodził? :P Taki koleś w okularkach z włosami ulizanymi do tyłu?
@krzysssi33k: nie mam pojęcia, mieszkam tutaj 2 tygodnie :D podłączyłem kobyłę pcta i już problemy, współlokatorzy już sobie śmieszki urzadzają ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A coś z tym panem jest nie tak?

Zerknę do puszki
@krzysssi33k: puszka w zupełnie innym miejscu niż gniazdko, pieknie przykryta farbą. Nie wiem nawet czy ta puszka prowadzi do mnie czy prąd idzie przez ścianę od sąsiadów, cała elektryka w tym mieszkaniu wygląda poderzanie mówiąc szczerze
@peszmerd: sprawdź gniazdka w twoim pokoju, ewentualnie za ścianą jeśli po drugiej stronie jest pokój. Jak jest tylko ścianka działowa to często po obu stronach montuje się gniazdka.

Czy aby tylko po dwa przewody dochodzą, czy może 4?
@peszmerd: jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to rozkręć gniazdko po drugiej stronie ściany. prawdopodobnoie idą do niego 4 przewody. 2 od puszki (faza i zero) i 2 idą do twojego gniazdka. któryś z nich pewnie się upalił i nie łączy.