Wpis z mikrobloga

Piętnaście litrów barley wine zostało właśnie zlane na cichą fermentację z dodatkiem płatków dębowych. Jeżeli już teraz pachnie obłędnie, to co będzie za trzy tygodnie przy butelkowaniu?

W składzie słody jęczmienne: Maris Otter (UK), Halcyon (UK), Abbey (BE), wiedeński (BE), wędzony Cherry Briess (US), melanoidynowy (DE); słody pszeniczne: jasny (DE), jasny czekolodowy (UK); prażona pszenica (UK). Na chmielenie poszło Bramling Cross (UK), East Kent Goldings (UK) i Nelson Sauvin (NZ). Na cichą na razie płatki dębowe i odrobina cukru kandyzowanego, potem jeszcze dorzucę jakiś chmiel.

Wołam @LowcaAndroidow, bo prosił ostatnio o informowanie o stanie sytuacji.

#piwowarstwo
Pobierz jcollier - Piętnaście litrów barley wine zostało właśnie zlane na cichą fermentację z...
źródło: comment_v6AtM7XCg4GUjTRwbbMjBJ8j7Q2fgv1A.jpg
  • 6
Nalałem sobie trochę na spróbowanie... no bo mogę. I wiem, że wszyscy tak robicie przy zlewaniu na cichą. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czuć tu mnóstwo rzeczy. Nie wiem ile jest sugerowane tym, że wiem co tam sypałem, ale czuję przede wszystkim "pieczoną skórkę z chleba", pszenicę i więcej wędzonki niż myślałem, że będzie. Szczerze mówiąc, jest nawet lepiej niż myślałem, bo bałem się, że zabieram się z motyką
W składzie słody jęczmienne: Maris Otter (UK), Halcyon (UK), Abbey (BE), wiedeński (BE), wędzony Cherry Briess (US), melanoidynowy (DE); słody pszeniczne: jasny (DE), jasny czekolodowy (UK); prażona pszenica (UK). Na chmielenie poszło Bramling Cross (UK), East Kent Goldings (UK) i Nelson Sauvin (NZ). Na cichą na razie płatki dębowe i odrobina cukru kandyzowanego, potem jeszcze dorzucę jakiś chmiel.


@jcollier: za mało, tego, więcej! ( ͡° ͜ʖ ͡°)