Wpis z mikrobloga

54%. Cieszę się że wygrała miłość. Miłość do #lodz. Jestem dumna z tego, że tylu łodzian docenia to jak zmienia się nasze miasto i chce razem ze mną budować nową, lepszą Łódź. Narazie jedno jest pewne: jutro na 8.00 idziemy do pracy. To są tylko prognozy, wyniki poznamy późno w nocy. Wszystko wskazuje na bardzo dobry wynik. Jestem bardzo zadowolona i wzruszona. Wszystkim łodzianom bardzo dziękuję. #polityka
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawlos0000: Moim zdaniem również p. Hania jest najlepszym prezydentem z większych miast.

Też nie cierpię złodziei z PO, ale tutaj akurat p. Hania odwala kawał dobrej roboty.
  • Odpowiedz
@ediz4: masz rację, usiądźmy na dupie i czekajmy jak miasto runie ( ͡° ʖ̯ ͡°) inwestować trzeba, a to niestety wiąże się z kosztami - ważne tylko żeby inwestować mądrze i nie przeinwestować, a koszty zamienią się w zyski.
  • Odpowiedz
@Vestale: 71mln rocznie na samą obsługę długu publicznego. Pomyśl ile za to można wybudować - zadłużenie na poziomie 60 %. No tak szalejmy bo Unia da pieniądze z kosmosu choć pochodzące oczywiście również z Polskiej składki do UE. Kto bogatemu zabroni - Poczekajcie aż się pieniążki z Unii skończą a przyjdzie do spłaty długów a tu się okaże że ścieżki rowerowe pobudowane a tu nikt nie jeździ bo nie ma
  • Odpowiedz
@ediz4: ale żeby te miejsca pracy były, to trzeba ściągnąć inwestorów, a żeby ściągnąć inwestorów to gmina musi dać coś od siebie np. rozbudowaną infrastrukturę - myślisz że jak przedsiębiorstwo szuka lokalizacji dla swojej siedziby to czym się kieruję? Jak wspominałam, inwestycję są konieczne jeśli miasto ma się rozwinąć i umocnić swoją pozycję - oczywiście nie popieram bzdurnych inwestycji ale nie zgadzam się na siedzenie i czekanie na cud.
  • Odpowiedz
@Vestale: Inwestować, ale za swoje, albo ograniczyć wydatki i zaoszczędzone środki przeznaczyć na inwestycje.

@Przygoda: Jasne, trzeba korzystać z środków unijnych (bo pewnie do tego zmierzasz). Tylko że też trzeba mieć swój wkład własny. WŁASNY, nie pożyczony. Pożyczać może firma prywatna, która wie, że ze środki pożyczone umożliwią podjęcie inwestycji, dzięki którym zarobi na spłatę pożyczki. Miasto nie jest firmą. Czy nowa Pani Prezydent ma źródła, z których
  • Odpowiedz
@Vestale: Tylko popatrz ile projektów poprawia warunki do inwestowania a ile jest tylko dlatego bo Unia daje pieniążki. Dam Ci przykład z mojego miasta - 11k mieszkańców. kilka lat temu pobudowali małą rampę kilka pochylni -taki mały skatepark. Teraz go rozwalili - rozorali pobliski park i machnęli skatepark kilka razy większy. Oczywiście spotkać tam kogokolwiek to wielki wyczyn.
  • Odpowiedz
@ediz4: czy ja muszę 500 razy napisać mądrze żebyś przestał się czepiać? nie neguję że są gminy które bez pomysłu i pomyślunku biorą kasę z Unii na zasadzie dają to biorę ale ja tutaj mam na myśli sensowne inwestycje

@mroznykasztan: miasto działa na zasadzie przedsiębiorstwa - inwestuję po to, żeby zwiększyć wpływy do kasy za które będzie wstanie spłacić dług, jak? ano tak, że przyciągnie inwestorów, inwestorzy dostarczą
  • Odpowiedz
@ediz4: a czemu maleje? bo to wynik wieloletnich zaniedban i rzadzenia miastem po najmniejszej linii oporu :( inwestycje majace na celu poprawienie estetyki oraz rozbudowania zaplecza kulturalnego tez sa sensowne, chyba ze z miasta chcesz zrobic strefe ekonomiczna... ps. dobranoc :)
  • Odpowiedz
@Vestale: Po części mogę się z Tobą zgodzić. Tyle że w mieście częściej zmienia się "prezesa", nie ma odpowiedzialności za długi, nie ma ciągłości polityki "firmy". Zawsze jest tak, że "szef", który zaciągał kredyt nie jest już szefem, gdy przychodzi moment spłaty zobowiązania. W prywatnym przedsiębiorstwie nie dochodzi do tak częstych zmian kierownictwa.

Postuluję więc, by miasto wpierw wygenerowało środki na inwestycję, a później je realizowało. Analogia do inwestycji z
  • Odpowiedz