Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi jedną rzecz. Jest taki programik na Androida o nazwie NFC Tools. Ja mam kartę paypass Mastercard Debit w Alior Banku. Niedługo się kończy ważność, więc już trochę jest zużyta. Mam też Samsunga Galaxy S3. Włączam w nim NFC, odpalam aplikację. Jest tam taka opcja "kopiuj tag". Jeszcze kilka tyg. temu jak jej używałem, tag się kopiował bez problemu. Chciałem sprawdzić w jakimś sklepie czy jak przyłożę telefon to zadziała i będę mógł coś kupić, ale wylatywało mi to z głowy, a raz jak już chciałem program akurat uparcie nie chciał odczytać tagu, co mnie dziwiło, bo zawsze działał. Jakby karty w ogóle nie widział - nie reagował. Teraz mi się o tym przypomniało. Pamiętam że mi się programik aktualizował w tle, pewnie nieraz. Teraz owszem odczytuje informacje o tagu. Ale jak wybieram opcję "kopiuj tag" to nagle błąd odczytu. Za każdym razem. I teraz kwestia - czy twórcy zmienili program by nie można było ludziom kraść kasy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy coś się z kartą stało. Obstawiam to pierwsze, dla ciekawości później wywalę apkę i ściągnę jakąś starszą wersję i zainstaluję. Ktoś próbował się w ten sposób bawić? Ja słyszałem że tak ludziom właśnie przez telefon kradną kasę. Ja na swojej karcie się chciałem pobawić z ciekawości. Ponadto z tego co wiem, taki tag ma jednorazową ważność. Chyba że się trafi na terminal offline. Ktoś orientuje się dokładnie jak to wygląda?

#android #nfc #paypass #paywave #mastercard #galaxys3 #aliorbank #banki
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wysuszony: dobra, nie chce mi się wnikać w te programistyczne szczegóły. Wierzę na słowo, ale i tak sprawdzę ;p W takim razie te historie o kopiowaniu ludziom kart telefonem i kradnięciu kasy to bajki?
  • Odpowiedz
@lmao: moim zdaniem bajki, jeszcze się nie spotkałem w Internecie z osobą która by w ogóle pisała o czymś takim. Prędzej Ci ktoś terminalem przenośnym kartę zeskanuje :D.
  • Odpowiedz
@wysuszony: no okej. Ale jedna kwestia - jak kupiłem telefon dostałem nr rachunku mBanku, na który mogę wpłacać kasę i używać telefonu z NFC do płacenia. Zatem telefonem bez żadnych naklejek można płacić za pomocą modułu NFC. Więc jak to jest ;>? Choć rozumiem, że tu jest różnica, bo nie używa się skopiowanego tagu. Czyli po prostu w skrócie telefon nie jest w stanie skopiować tagu w postaci 1:1 tak
  • Odpowiedz
@lmao: T-Mobile ma specjalne karty SIM umożliwiające płacenie bez naklejki. Płatność w NFC można przecież dokonać podpinając sobię kartę do Google Wallet (u nas niestety nie), bo też niczego nie kopiujesz.
  • Odpowiedz
@wysuszony: czyli telefon i tak musi być w sieci i pewnie jeszcze jakąś apkę od mBanku trzeba? Tak to się odbywa... Czyli nawet jakbym chciał zapłacić przez NFC to bez neta nie da rady, to ma sens :)
  • Odpowiedz
@lukinko: no to trochę dziwne. Czyli NFC + Android (choć tu w sumie nie wymieniono jaki telefon na jakim systemie) jest w stanie fizycznie w praktyce klonować kartę. Myślałem że NFC ma jakąś blokadę sprzętową, że się nie da. A tu, że się jednak da, kwestia odpowiedniego oprogramowania. I komu tu wierzyć? :) @wysuszony
  • Odpowiedz
@lmao: w podanym linku na niebezpieczniku nie ma mowy o klonowaniu karty ofiary. Możesz sobie klonować niezabezpieczone tagi kupione za 3zł na Allegro, ale karty płatnicze to nie jest prosta sprawa.
  • Odpowiedz
@lmao: Nie wiem, czy w Polsce działa "kopiowanie karty", ale za granicą (Google Wallet, Apple Pay) jest pewien walkaround.

1) Przypisujesz kartę płatniczą do konta (karta, którą można płacić w internecie)

2) Włączasz NFC i w aplikacji wybierasz opcję płatności zbliżeniowej

3) Przy zbliżeniu do terminala aplikacja "generuje" wirtualną kartę MasterCard, której płatność jest automatycznie pobierana z rachunku karty przypisanej do aplikacji (płatność internetowa).
Lexiu - @lmao: Nie wiem, czy w Polsce działa "kopiowanie karty", ale za granicą (Goog...

źródło: comment_qq9FDzIGtkvgXOzqPJnqTDT0bKI8xKmM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz