Wpis z mikrobloga

@kopo: Studia astronomii zaliczają się do jednych z trudniejszych kierunków, bowiem łączą w sobie matematykę, fizykę, wiedzę czysto astronomiczną oraz programowanie. W trakcie licencjatu należy opanować takie kursy, jak analiza matematyczna, algebra z geometrią, fizykę statystyczną, ogólną teorię względności, elektrodynamikę, mechanikę kwantową i wiele innych. Na pierwszym roku czystej astronomii jest jak na lekarstwo. Jedynym takim kursem jest Astronomia Ogólna i Sferyczna. Pracownia astronomii praktycznej jest dopiero na drugim roku. Po
@kopo: jak chcesz się sprawdzić w roli początkującego astronoma, to możesz przyłączyć się zdalnie do naszej Sekcji Obserwacyjnej. Nie miałem jeszcze studenta na odległość, ale w dobie szybkiego transferu to żaden problem. Paru licealistów z Krakowa już uczęszcza na Warsztaty Obserwacyjne, które organizuję w ramach Sekcji.

Jeśli się zdecydujesz, wyślij mi mail.
@kopo: dane obserwacyjne dostarczyłbym Ci online. Miałbyś dostęp do softu i podszkolenie z ciasnych układów podwójnych.

No ale nie musisz, jak nie chcesz ;).

Tak tylko mówię :]
@Al_Ganonim: jesteś moim ulubionym mirkiem, niczyjego profilu na wypoku nie śledziłem tak mocno :D

Piękna dziedzina nauki - szkoda, że nie zainteresowałem się nią wcześniej, bo teraz ogrom materiału mnie przytłacza i wszystko wydaje mi się takie niemożliwe do zrozumienia, za dużo informacji, które na dodatek często są sprzeczne u różnych źródeł na które się napotkałem. Niby jeszcze wszystko przede mną, bo dopiero 18lvl, ale jedyne (chociaż jakie potężne) źródło wiedzy
@StayAlive: Super wiedzieć że te wpisy tak dobrze na Ciebie działają :)

Motywacja do nauki nigdy nie jest bezcelowa. Może w przyszłości zajmiesz się praktyczną stroną jakiejś nauki ścisłej lub przyrodniczej (niekoniecznie astronomii), kto wie ;). No i nie przejmuj się ogromem informacji. To normalne. Potrzeba lat na ogarnięcie materiałów w jakiejś specjalizacji. Dla przykładu, na egzaminie z podstaw astronomii zostałem zapytany, w którą stronę orbitują gromady kuliste w halo galaktycznym.