Aktywne Wpisy
widmo82 +4
#gielda
Wybór Trumpa to dobry wybór?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/16-noblistow-ostrzega-przed-rozpaleniem-inflacji-przez-plany-gospodarcze-Trumpa-8771529.html
Szesnastu laureatów nagrody Nobla z ekonomii ostrzega w liście otwartym, że druga kadencja Donalda Trumpa będzie wiązać się z ponownym rozpaleniem inflacji i trwałymi szkodami dla gospodarki USA - podaje portal Axios. Ekonomiści oceniają, że program gospodarczy Joe Bidena jest znacznie lepszy.
Wybór Trumpa to dobry wybór?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/16-noblistow-ostrzega-przed-rozpaleniem-inflacji-przez-plany-gospodarcze-Trumpa-8771529.html
Szesnastu laureatów nagrody Nobla z ekonomii ostrzega w liście otwartym, że druga kadencja Donalda Trumpa będzie wiązać się z ponownym rozpaleniem inflacji i trwałymi szkodami dla gospodarki USA - podaje portal Axios. Ekonomiści oceniają, że program gospodarczy Joe Bidena jest znacznie lepszy.
Pokojowa +1
Po zakończeniu pontyfikatu papieża Franciszka, kolejnym papieżem zostać powinien.. ?
#ukraina #wojna #rosja #katolicyzm #2137
#ukraina #wojna #rosja #katolicyzm #2137
.....
- Ukrainiec 22.5% (31)
- Białorusin 3.6% (5)
- Rosjanin 38.4% (53)
- Innej narodowości 24.6% (34)
- Nie wiem, trudno powiedzieć 10.9% (15)
Otwieranie kokosa nie jest skomplikowane. Normalnie, jak tu to robią, to mają małą maczetkę i ociosywują (?) go do okoła no i już. Ja wbijam nóż i wycinam sobie kopułkę, którą podnoszę i jest też dobrze. Pierwsze wbicie noża zawsze skutkuje squirtem bo woda w kokosie jest pod ciśnieniem. Dlatego sie to robi w miejscu gdzie jak sie rozleje, to bedzie ok / łatwe do sprzątania.
Młode kokosy mają to do siebie, że mają dużo tej wody w sobie i jest ona smaczna. Jest słodkawo-słonawa. Tak bym to określił. Miąższu mają mało. Bo w sumie są to młode kokosy i tylko dla tejże wody się je zbiera. Jak sie chce dla miąższu, to muszą podojrzewać jeszcze na tych palmach.
No i otworzyłem tego cholernego kokosa. Zapomniałem go od dołu wyrównać i nie chciał równo stać, to pomocny jak zawsze @feuerfest mówi:
- postaw na ścierce, bedzie ok.
Postawiłem. Poszedłem po słomkę i żeby ręce wytrzeć. Dosłownie na 2 sekundy.
Tego mi było trzeba z samego rana. Bo jakbym nie rozlał czegoś przynajmniej raz dziennie to nie byłbym sobą. Ale udało mi się niecałą szklankę uratować. No i wyskrobałem jeszcze miąższ (znany większości pod postacią wiórek kokosowych). Nie smakuje prawie wcale jak te wiórki, które są powszechnie dostępne w sklepach.
#friqnabali #ciekawostki #friqbawiiuczy #kokos #azja #indonezja #bali troche #gorzkiezale