Mam do oddania około 100 butelek 0,5.czyste, bez osadu, bez naklejek.w większości to zielone butelki po calsbergu, albo inne zielone, trochę po brązowych po tyskim i inne takie. Śląskie, więcej na pw. #piwowarstwo
@Peter_Mountain: ehh...wiem że takie butelki to nie spełnienie marzeń, ale jak sobie przypominam ile bym dał na początku swoje piwowarskiej drogi za 100 butelek, to dlaczego je komuś nie dać. Nie każdy ma kumpla, właściciela pabu który w jeden dzień przyniesie 200 butelek po krafcie. Będą dobre na start.
Już miałem kupować garnek, ale okazało się że dostałem jakiegoś starocia wygrzebanego z piwnicy. Oczywiście jest przed myciem itp, ale ma sporo odprysków. Na śmietnik z nim, nie? :( #piwowarstwo
@marafc: według mnie taki test może być nie miarodajny.zacier ma odczyn lekko kwaśny i może inaczej reagować niż gorąca woda ze stalą. Nie mniej jednak nie przejmował bym się tym i warzyl w takim garnku.
@marafc: rdza jest ruda nie czarna.ja mój garnek dobrze umyłem szczotka a potem zagotowalem z kwasem cytrynowym. Słuchaj: według mnie garnek jest ok ale jak czujesz że go nie chcesz to nowy emaliowany kosztuje około 150 zł, majątek to nie jest.A jak czujesz że piwowarstwo to jest to, to idź w nierdzewne garnki. Nie ma tego obecnego co na siłę trzymać.
Potrzebuję pomocy. Robię własne wino i gubię się w proporcjach. Potrzebuję słodkiego, dość lekkiego wina. Powiedzmy slodkie/półsłodkie wino około 13-15% alk. Sprawdziłem winomierzem swój moszcz i wyszło mi, że obecnie jest to około 25blg. Na tydzień chcę nastawić te owoce do wiadra z rurka fermentacyjną. Dodać na starcie cukru czy ten poziom jest na tyle wysoki, że czekać aż drożdże zjedzą to co mają i potem dodawać? #wino #winiarstwo #winodomowejroboty
#winodomowejroboty #wino #pomocy Czy ktoś z szanownych mirków wie jak uspokoić trochę dziką fermentacje? :D Baniak napełniony do 2/3 jak Pan Bóg przykazał, ale ilość winogron i jabłek przerosła możliwośći baniaka xD Powoli zbliża się do wylotu ( ͡°ʖ̯͡°) Mieszanie niewiele daje, po 10 minutach powraca do stanu podkorkowego
Od kilku lat chodzi za mną #wino ale nie takie sklepowe tylko #winodomowejroboty . Byłem ostatnio na wakacjach w PL i zaopatrzyłem sie w butle 25l, korek oraz rurkę fermrntacyjną. Winogrono zerwane z ogrodu siostry i przewiezione do NL już w butli. W niedziele zalane wodą z 5kg cukru. Dziś już zaobserwowałem pierwsze oznaki "życia". Jak sie uda to spróbuje zrobić jakieś #rozdajo :) 3majcie kciuki aby wyszło jak najlepsze ( ͡
@Baniok91: Nie ma butelki której nie da się wyczyścić. Kwestia ile czasu jesteśmy w stanie poświęcić. Mój sposób na butelki typu Doktora Brew to : Moczenie przez 24h a czasem 48h. Potem zdzieranie naklejki zdzierakiem. Zostaje klej. I tu wchodzi do użycia moje ostatnie odkrycie. Złoty GRAL piwowarów - parafina - trochę na szmatkę i pucujemy jak torpedę :) Parafina okazała się dużo wydajniejsza niż benzyna czy inne takie. Po parafinie
Komu urosły dynie jak koła od traktora? Zastanawiam się nad przefermentowaniem, bo ileż można tą zupę z dyni jeść? Robił może ktoś wino z dyni? Jadalne to?
@Oczomyjka: miałem taką cyfrową.po roku czy dwóch zaczęła pokazywać głupoty.elektronika.teraz mam analogowa, odczyt trwa trochę dłużej ale kosztowała 4*mniej i po wielu latach ciągle działa
@LowcaAndroidow: Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale byłem mocno zajęty. Ja stosowałem generalnie uszczelki z fibry, najszersze jakie znalałem. Kupowałem w castoramie. Były to uszczelki albo do wodomierzy albo do kolanek w grzejnikach. Średnicę dobierz tak aby bardzo ciasno wchodziła uszczelka na gwint. Należy też mocno skręcić. Naprawdę mocno.
Robiłem otwory na kraniki w 3 garnkach - 2 emalia i 1 alu. We wszystkich skręcałem kranik. Wszystkie są szczelne lub prawie
Macie tutaj przykładowy zestaw na początek bez surowców. Zestaw zakłada, że nie będzie to jedna warka. Ceny brane głównie z alepiwo.pl (dobrze mi się u nich kupuje niech mają reklamę!). Wyszło 347zł ale wszystko zaokrąglane w górę. Cena garnka +/- 30zł bo można trafić na promocję gdzieś w markecie a można i kupić coś porządniejszego. Chyba niczego nie pominąłem. Jak coś to dopisujcie. Minusów i tak mi
@mietko: 40l wina z żyta-bardzo proste do nastawienia a w smaku bardzo dobre. 45l wina z dzikiej róży.póki co w plastikowych fermentatorach. 20l wina z pomarańczy 45l miodu
20l witbiera 20l nowozelandzkie ipy 20l angielskiej ipy 20l bittera I w sumie wszystko muszę wypić to sam.oj moja wątroba...( ͡°͜ʖ͡°)
#winiarstwo #winodomowejroboty Mireczki i Mirabelki( ͡°͜ʖ͡°), doradzcie mi. Popełniłem okolo pół roku temu winko z dzikiej róży, jest już klarowne, nie widzę osadu na dnie (sciągane dwa razy z nad osadu) i teraz pytanie - zlewac do butelek i korkowac czy dać mu jeszcze trochę czasu? To moje pierwsze w życiu wino i byłbym wdzięczny za każdą pomoc ( ͡º͜ʖ͡º)
Drogie Mirki chciałbym zacząć przygodę z #winiarstwo . Polecicie jakieś strony/kanały yt do nauki dla kompletnego laika? Są na allegro jakieś sensowne zestawy do tworzenia wina? Jak to wygląda z kosztami? Będę wdzięczny za każdą pomoc #wino #winodomowejroboty
Jesli wino nie jest gotowe a zostało zabutelkowane, to po jakim czasie butelka może wybuchnąć albo wysadzi korek? Przymusowo wcześniej zabutelkowałem jedną partię i nie wiem czy jak stoi dwa dni to znaczy, że jest już ok, czy nadal może się coś złego stać. #winiarstwo
@dhMichu: dużo zależy jak wcześnie zabutelkowałes. ja pospieszyłem się też dwa razy.jedna butla pęka z serii.w drugiej serii nie dzieje się nic,a stoi już że 3 miesiące.Ale gashing mam
Śląskie, więcej na pw.
#piwowarstwo
Nie każdy ma kumpla, właściciela pabu który w jeden dzień przyniesie 200 butelek po krafcie.
Będą dobre na start.