Wuja66 via Android
Wuja66 via Android
- 0
#piwowarstwo
Dobra chłopy, weizen zabutelkowany. Wyszło pyszne, bananowe. Dla ułatwienia wrzuciłem czeskie cukierki do butelek i teraz pytanie. Na końcu zauważyłem, że do jednego wrzuciłem dwa cuksy czyli prawdopodobnie do jednego nie wrzuciłem wcale. Czy to z dwoma mi #!$%@?? I czy to bez cukierka po prostu się nie nagazuje czy zepsuje? Jaka jest idealna temperatura do refermentacji i kiedy się ona zakończy?
Dziękuję i pozdrawiam
Dobra chłopy, weizen zabutelkowany. Wyszło pyszne, bananowe. Dla ułatwienia wrzuciłem czeskie cukierki do butelek i teraz pytanie. Na końcu zauważyłem, że do jednego wrzuciłem dwa cuksy czyli prawdopodobnie do jednego nie wrzuciłem wcale. Czy to z dwoma mi #!$%@?? I czy to bez cukierka po prostu się nie nagazuje czy zepsuje? Jaka jest idealna temperatura do refermentacji i kiedy się ona zakończy?
Dziękuję i pozdrawiam
@Wuja66: brzmi jak plan, ja zwykle po koło 10 dniach otwieram z niecierpliwości
@Goglez syrop dajesz do piwa zlanego znad drożdży czy odbierasz bezpośrednio do butelek porcjami?
@x-ray: Do wiadra, nie dość że wygodniej, to można równomiernie rozmieszać, a przy dawkowaniu do każdej butelki oddzielnie to będzie z tym problem, zawsze gdzieś nalejesz troszkę więcej, albo troszkę mniej.
Wuja66 via Android
- 0
Jechać na ryby i wypić piwo czy wypić piwo iść na ryby.
Mieć czy być. Początek i koniec. Alfa i opel.
#pytanie
Mieć czy być. Początek i koniec. Alfa i opel.
#pytanie
Wuja66 via Android
- 0
Jezu, chłopaki co się #!$%@?ło. Wziąłem mojego weizena żeby sprawdzić cukier i zszedł już do 2 Blg. Spróbowałem tego #!$%@? i smakuje toćka w toćkę jak pszeniczniak z ambera. Zastanawia mnie tylko czemu tak szybko skończyła się fermentacja.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@Wuja66: ja za bezpieczną granicę butelkowania uznaję 2.5Blg - do tej pory nic mi nie jebło. Dla wszystkiego potrzymaj 1 dzień ciut wyżej i będziesz miał 100% pewności, ale dłuższe leżakowanie w pszenicy nigdy mi nie przyniosło jakichś szcególnych różnic na plus.
Wuja66 via Android
- 0
@Ipratropium to chciałem usłyszeć, dzięki :D
Wuja66 via Android
- 13
Trzy bramki - dwa farfocle. Kamiński super zmiana, Żurkowski bardzo spoko. Puchacz drewno + asysta. Grabara no cóż, ja bym się mocno nie czepiał. Góralski bez czerwonej i to akurat mega zaskoczenie. Lewandowski dużo strat i niedokładnych podań. Zagraliśmy średnim składem na słabą Walię, która wyszła w drugim garniturze. Mecz dosyć nudny, o pietruszkę.
Takie podsumowanie dzisiejszego meczu, nie musicie oglądać żadnego studia pomeczowego xD
#mecz #reprezentacja
Takie podsumowanie dzisiejszego meczu, nie musicie oglądać żadnego studia pomeczowego xD
#mecz #reprezentacja
Wuja66 via Android
- 5
Łapcie rebus
#mecz
#mecz
@Wuja66 Puchacz jak Bale
Wuja66 via Android
- 14
Wuja66 via Android
- 1558
Wuja66 via Android
- 12
Jeden chłopiec urodził się z fiutkiem średnim, a drugi z zajebistym. Ogromnym! Spytacie: który jest szczęśliwy? Żaden - jeden jeździ na wózku, a drugi ma padaczkę. Pytasz Sergio czy jest super... No pewnie, że super. Zdrowie!
~Castel Gandolfo
#kapitanbomba
~Castel Gandolfo
#kapitanbomba
Wuja66 via Android
- 9
Wuja66 via Android
- 6
Kolejna na #keto butelka degustacyjna.
Jak zawsze białe wytrawne. Jakbym miał się pokusić o szukanie aromatów to brzoskwinia mi przychodzi na myśl. Najlepsze jakie dotychczas piłem, przypominam że zaopatruje się w Lidlu i ewentualnie żabce i kompletnie się na winie nie znam xD
#wino #pijzwykopem
Jak zawsze białe wytrawne. Jakbym miał się pokusić o szukanie aromatów to brzoskwinia mi przychodzi na myśl. Najlepsze jakie dotychczas piłem, przypominam że zaopatruje się w Lidlu i ewentualnie żabce i kompletnie się na winie nie znam xD
#wino #pijzwykopem
Wuja66 via Android
- 5
@Wuja66: no to musiałbyś max double brać, a najlepiej zwykłe
Wuja66 via Android
- 0
@wacek_1984 piłem parę lat temu Miłosław z pędami sosny i zapamiętałem jako bardzo spoko, a tutaj rozczarowanie. Grunt, że po taniości z Lidla na promocji, ale niesmak pozostanie xD
Wuja66 via Android
- 0
#piwowarstwo
To czas na weizena z ekstraktów. Od razu seria szybkich pytań.
Jak będę dorzucał chmiel do gotowania to on osiądzie na dnie, prawda? Trzeba go odfiltrować, wlać wszystko do fermentora czy po prostu końcówki nie dolewać?
Czy 16-17 °C to odpowiednia temperatura do WB-06?
Do jakiej temperatury schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży i jak długo rehydratyzować drożdże?
Z góry dzięki, o resztę będę pytał w trakcie xD
Pozdro
To czas na weizena z ekstraktów. Od razu seria szybkich pytań.
Jak będę dorzucał chmiel do gotowania to on osiądzie na dnie, prawda? Trzeba go odfiltrować, wlać wszystko do fermentora czy po prostu końcówki nie dolewać?
Czy 16-17 °C to odpowiednia temperatura do WB-06?
Do jakiej temperatury schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży i jak długo rehydratyzować drożdże?
Z góry dzięki, o resztę będę pytał w trakcie xD
Pozdro
- 1
@Wuja66: Po schłodzeniu brzeczki chmiel powinien opaść w większości na dno, dobrze sprawdzi się też woreczek muślinowy jeśli nie chcesz inwestować w hopspider.
Reszta tak jak kolega wyżej napisał
Reszta tak jak kolega wyżej napisał
- 1
@Wuja66: O #!$%@?, aromatu ziemniaków z brzeczki to nigdy u siebie nie czułem ale z brewkitu warzyłem w sumie tylko raz i poza tym każdy ma swoje skojarzenia xD
Sztuka sztuką, najważniejsze żeby Tobie smakowało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz ważna będzie temperatura fermentacji, z własnego doświadczenia wiem że z drożdżami WB-06 ciężko uzyskać przyjemny aromat goździka ale w 19-24 stopniach na pewno będzie rześki banan, na
Sztuka sztuką, najważniejsze żeby Tobie smakowało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz ważna będzie temperatura fermentacji, z własnego doświadczenia wiem że z drożdżami WB-06 ciężko uzyskać przyjemny aromat goździka ale w 19-24 stopniach na pewno będzie rześki banan, na
Wuja66 via Android
- 2
#!$%@?, zmrużyłem oko o 19 i #!$%@?, jestem tutaj xD
@Wuja66: ja nie i też jestem
Wuja66 via Android
- 0
#piwowarstwo
Robię pierwszy brewkit i mam szybie pytania.
Drożdże wsypałem do wyparzonej wody ok 27°, ruszyły jak głupie więc po 10 minutach wlałem je do brzeczki ok 26° i zastanawiam się czy to nie jest wszystko za ciepłe xD
Druga sprawa to fermentor zamknąłem szczelnie i wsadziłem rurkę z wodą, ok?
Trzecia sprawa to czy temperatura otoczenia ok. 18° przy drożdżach US-05 będą ok na ipke?
Pozdro
Robię pierwszy brewkit i mam szybie pytania.
Drożdże wsypałem do wyparzonej wody ok 27°, ruszyły jak głupie więc po 10 minutach wlałem je do brzeczki ok 26° i zastanawiam się czy to nie jest wszystko za ciepłe xD
Druga sprawa to fermentor zamknąłem szczelnie i wsadziłem rurkę z wodą, ok?
Trzecia sprawa to czy temperatura otoczenia ok. 18° przy drożdżach US-05 będą ok na ipke?
Pozdro
Wuja66 via Android
- 19
DON ALFONSO, DON CASTEL GANDOLFO, GRANDE SERGIO.... ZŁE WIEŚCI!
#kapitanbomba
#kapitanbomba
@Wuja66: Bambino to Ty? ktoś zgasił światło.
@Tervaskanto tak to ja Don Alfonso. Wszystkie nasze kusujące kutry zostały zatopione.
Wuja66 via Android
- 213
"Bejbi aj low ju wery macz."
Bardzo dziękuję @Szpeju za małe dzieło sztuki nowoczesnej, które właśnie powiesiłem w swojej izdebce. Nie jest ładne, nie jest też brzydkie. Można powiedzieć, że jest średnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kapitanbomba #sztuka #obrazy
Bardzo dziękuję @Szpeju za małe dzieło sztuki nowoczesnej, które właśnie powiesiłem w swojej izdebce. Nie jest ładne, nie jest też brzydkie. Można powiedzieć, że jest średnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kapitanbomba #sztuka #obrazy
Wuja66 via Android
- 2
Wuja66 via Android
- 2
#keto
Pany, czy to jest jakiś błąd czy to faktycznie nie ma węgli?
Od pół roku pije max 1 piwo na 2 tygodnie, a takie złoto leży na półce?
Pany, czy to jest jakiś błąd czy to faktycznie nie ma węgli?
Od pół roku pije max 1 piwo na 2 tygodnie, a takie złoto leży na półce?
#piwo #kopyra