@maccloy: Idąc od prawej po kolei: Coffee Milk Stout, Black IPA, SH Rakau IPA, RIS, RIS Porto BA, Dry Stout, Cherry Chocolate Stout, Hoppy Saison, Rauchweizen, Imperial New Zealand Mango Red Rye Saison IPA (XDD), American Wheat z dziką różą, Raspberry Wheat, Imperial Black IPA, American Wheat, Świąteczne, Świąteczne ze śliwką. Pod półkami jeszcze Belgian Dubbel, w pokoju refermentuje Gose, a na burzliwej Flanders Brown Ale oraz Cherry Brett Stout
Gose 14blg ok.5%alk. zacierane z płatkami ryżowymi, fajnie nachmielone citrą na aromat i dodatkowo jeszcze dorzuciłem trawy cytrynowej do gotowania. Mimo infekcji, którą pokazywałem tu niecały tydzień temu, w piwie żadnych jej oznak, ładnie się nagazowało a i barwa widać też super :D #piwowarstwo
Tak się wysładza biedaki - tak, to jest tłok czystej wody nad warstwą gęstej brzeczki przedniej. On powoli robi to co niego należy. Zgarnia nektar z młóta i tylko to co najlepsze.
A wy co? Ciągle batch sparge bez vorlaufu? Ciągle 75% fermentor eff? Pr0 wbijają CO NAJMNIEJ 85% effa. Tak - to jest 26 litrów czternastki z 5 kilo słodu. 85% bez dekoktu. Powtarzam, bez dekoktu. Bo z dekoktem to się wbija 90% z palcem w piździoszce. Jak z 5 kilo słodu robisz 23 litry dwunastki to usuń konto i nie zacieraj tylko kup se ekstrakt. Albo zrób se podpiwek jak na podpiwowara
No to Hefe-Weizen w trakcie zacierania w towarzystwie mojego Summer Pale Ale. Barwa, klarowność i piana ok? ;> A do Hefe-Weizena Lubelski, będą cytrusy ( ͡°ʖ̯͡°)
@integra: Dla mnie hitem byli w tamtym roku i wydali kilka naprawdę genialnych piw, jak na polskie standardy, ale po nowym roku coś siadło i już tak fajnie nie jest.
Zacząłem 4:45
#piwowarstwo