@Alien_Neila: Czy ty... Czy ty zlałeś piwo, w którym drożdże nie przerobiły nawet /połowy/ cukru? Jakich drożdży użyłeś, w jakich warunkach przebiegała fermentacja, jak wyglądała? Czy przy zlewaniu był krausen? :D Czy to prawdziwe życie?
@PIWOWARSTWO fermentacja przebiegala w granicy 19 +-1 stopien. uzylem 1.5 kilograma slodow karmelowych (czyli nie fermentowalnych) na 9 wiec piwo wyszlo nieco slodsze. od dwoch dni nie bylo oznak fermentacji wiec zlalem na cicha, i jest bardzo klarowne. drozdze to US05
@Alien_Neila: Upewnię się - wiesz, że brak piany niekoniecznie równa się brak fermentacji? W takim wypadku najlepiej sprawdzić blg, poczekać dzień-dwa i sprawdzić je ponownie. Nie da się ocenić ze 100% pewnością końca fermentacji 'na oko'. 1.5kg słodów karmelowych? As in karmelowych-karmelowych, nie jakieś carapilsy czy coś? Przy 18 blg zakładam, że zasyp miał coś koło 6kg - więc yyy 25% słodów karmelowych? Czy chciałeś uwarzyć słodycze?
@boa_dupczyciel: Gówno a nie nie może, jak drożdże nie ruszyły tego po dwóch przelewaniach i napowietrzaniach przy tym to i w butelkach już tego nie ruszą. Niech już żadnych nie daje.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Alien_Neila: buahahahhahahhahahah
dałeś 9 kilo zasypu i masz 27 litrów osiemnastki?
dałeś 100 g lublina na cichą?
zlałeś piwo na cichą jak miało 9,5 blg?
musisz napowietrzyć i zadać nowe drożdże
jak masz dokładną wagę to zrób roztwory cukru - 10 blg i 20 blg i sprawdź
PRZELICZYŁEŚ BALINGI KALKULATOREM ?
refraktometr jak jest alkohol w roztworze źle pokazuje ekstrakt, alkohol też wpływa na polaryzację światła w roztworze
zacieranie 52-8 min, 62-50 min 72-25 min. garnek ocieplony brak mozliwosci ucieczki temperatury, mierzone termometrem analogowym oraz cyfrowym