Wpis z mikrobloga

@Alien_Neila: Czy ty... Czy ty zlałeś piwo, w którym drożdże nie przerobiły nawet /połowy/ cukru? Jakich drożdży użyłeś, w jakich warunkach przebiegała fermentacja, jak wyglądała? Czy przy zlewaniu był krausen? :D Czy to prawdziwe życie?
  • Odpowiedz
  • 0
@PIWOWARSTWO fermentacja przebiegala w granicy 19 +-1 stopien. uzylem 1.5 kilograma slodow karmelowych (czyli nie fermentowalnych) na 9 wiec piwo wyszlo nieco slodsze. od dwoch dni nie bylo oznak fermentacji wiec zlalem na cicha, i jest bardzo klarowne. drozdze to US05
  • Odpowiedz
@Alien_Neila: Upewnię się - wiesz, że brak piany niekoniecznie równa się brak fermentacji? W takim wypadku najlepiej sprawdzić blg, poczekać dzień-dwa i sprawdzić je ponownie. Nie da się ocenić ze 100% pewnością końca fermentacji 'na oko'. 1.5kg słodów karmelowych? As in karmelowych-karmelowych, nie jakieś carapilsy czy coś? Przy 18 blg zakładam, że zasyp miał coś koło 6kg - więc yyy 25% słodów karmelowych? Czy chciałeś uwarzyć słodycze?
  • Odpowiedz
  • 0
@boa_dupczyciel @PIWOWARSTWO zrobilem roztwor 25 blg i wynik sie zgadzal roznica wynosila 0,1 blg, takze refraktometr mam skalibrowany. Zasyp: slod z lokalnej slodowni (5), reszta strzegom Pale Ale (1), pilznenski(1) karmelowy 150 (1) karmelowy czerwony (0,5), monachijski (0,5)
zacieranie 52-8 min, 62-50 min 72-25 min. garnek ocieplony brak mozliwosci ucieczki temperatury, mierzone termometrem analogowym oraz cyfrowym
  • Odpowiedz