Ryż jaśminowy i potrawka. Nie była tak czerwona. To wina kiepskiego aparatu w kom i światła. Kolor wpadał bardziej w brąz. ;)
1. Mięso mielone, doprawione wędzoną papryką, solą i pieprzem, odstawiamy na jakiś czas 2. Cebulkę, czosnek i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. 3. Przesypujemy do garnka. 4. Dodajemy podgotowane wcześniej ziemniaki, skrojone w grubą kostkę (3 sztuki). Jak ktoś nie lubi, może pominąć 5. Dodajemy czerwoną
@travis_ Nie każdy lubi zawalić się żarciem jak świnka :) Wolimy zjeść sobie na obiad zupkę, drugie danie i coś do tego, niż zapchać się wielkim schabowym i kilogramem ziemniaków :D
@Iakszimi: Jak to jest, że laski są w stanie gdzieś tam istnieć i zrobić tak, że nawet takie wegańskie żarcie wygląda smakowicie. Natomiast jak mi się trafi to #!$%@? przypala wodę i twierdzi, że to zupełnie normalne. Ja chce tylko coś zjeść na boga reszta mnie mało interesuje xD
@Arc2 Spoko, spoko, ale dodanie do niego czegokolwiek dodatkowego, niszczyło smak mega dobrego sosu na bazie pora i śmietany. Strzelamy w minimalizm ;)
Niedługo minie 1.5 roku odkąd prowadzę (jednocześnie z etatem u innego pracodawcy) praktykę terapeutyczną, realizowaną dla klientów w formie działalności niezarejestrowanej. Powoli zbliżałam się do przekroczenia progu dochodowego, który mi to umożliwiał, więc od jutra ruszam z oficjalną działalnością. Cieszę się i stresuję jednocześnie. Kolejny krok w rozwoju :)
Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś dobrego do jedzenia, ale czasu i siły do robienia jakoś brakuje? Ja tak... Czasem. I z braku laku, przypomniało mi się o oszukanych i mega szybkich (ale za to pysznych) tostach.
Bez żadnej filozofii: Kroicie pomidora, mozzarellę, kładziecie na chleb, posypujecie wszystko suszoną bazylią, wkładacie na 15 minut do piekarnika... i jecie <3 Chyba najszybsza i najprostsza przekąska, jaką
Na inspiracje świąteczne już trochę za późno, ale może komuś przyda się na przyszły rok albo na jakikolwiek inny dzień :)
Faszerowane jajka
1. Gotujemy jajka na twardo 2. Przecinamy na pół wzdłuż. 3. Ostrożnie wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do osobnej miseczki. 4. Do żółtek dodajemy awokado, pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki. Przyprawy (sól, pieprz) według uznania. 5. Mieszamy zawartość miski na jednolitą masę. 6. Nakładamy farsz do białek w miejsce wyjętych
Pietruszkę (korzeń) i marchewkę trzemy na grubych oczkach na tarce. Mieszamy z surowym (!) ryżem i posiekaną papryką chili. Wszystko zalewamy bulionem. Na wierzch opcjonalnie można dodać odrobinę sera, chociaż osobiście nie polecam. Oczywiście wszelkie przyprawy według gustu :)
Pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smaczna i szybka przekąska lub coś małego na kolację.
Nie była tak czerwona. To wina kiepskiego aparatu w kom i światła. Kolor wpadał bardziej w brąz. ;)
1. Mięso mielone, doprawione wędzoną papryką, solą i pieprzem, odstawiamy na jakiś czas
2. Cebulkę, czosnek i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni.
3. Przesypujemy do garnka.
4. Dodajemy podgotowane wcześniej ziemniaki, skrojone w grubą kostkę (3 sztuki). Jak ktoś nie lubi, może pominąć
5. Dodajemy czerwoną