Witam naszła mnie ochota na #chlebdomowy
#chlebnazakwasie
#bojowkapiekarska
#chleb
Czy ktoś ma jakieś fajne sprawdzone przepisy na zakwas i chlebek z niego.
#chlebnazakwasie
#bojowkapiekarska
#chleb
Czy ktoś ma jakieś fajne sprawdzone przepisy na zakwas i chlebek z niego.
Podtrzymywanie zakwasu przy życiu zaczęło mnie męczyć po 2 latach więc od jakiegoś czasu już zakwasu nie mam. Natomiast jak chcesz się pobawić to moim zdaniem najłatwiej będzie Ci zrobić zakwas żytni z mąki typu 720, możesz się bawić w 2000 ale to moim zdaniem jest sztuka dla sztuki bo z 720 wychodzi też świetny zakwas a nie jest taki bardzo zbity.
Dajesz 100 g wody letniej 100 g mąki żytniej typ 720 mieszasz, 24h później wywalasz łyżką połowę tego zakwasu i znowu dajesz 100g wody letniej i 100 g mąki żytniej typ 720. Powtarzasz tak przez tydzień i powinieneś mieć już zakwas z którego da się coś upiec, wiadomo że im dłużej będziesz tak robił to zakwas będzie silniejszy. Ten mój po dwóch latach to robił już super chleby. Pamiętaj żeby co jakiś czas(np. raz na dwa tygodnie) przełożyć trochę zakwasu do innego zbiorniczka i ten w którym na codzień trzymasz zakwas dokładnie wymyć. Jak tego nie zrobisz przez dłuższy czas to może Ci ten zakwas zgnić.
Jeśli chcesz zrobić zwykły chleb w keksówce to myślę, że znajdziesz setki różnych przepisów w necie, taki chleb jest bardzo prosty bo trzeba się mocno postarać aby nie wyszedł. Nie możesz go tylko zbyt długo garować bo przy wypieku może Ci wyjść poza ramy keksówki i się rozlać, a wtedy to same problemy :P
Jak
Dajesz 100 g wody letniej 100 g mąki żytniej typ 720 mieszasz, 24h później wywalasz łyżką połowę tego zakwasu i znowu dajesz 100g wody letniej i 100 g mąki żytniej typ 720. Powtarzasz tak przez tydzień i powinieneś mieć już zakwas z którego da się coś upiec, wiadomo że im dłużej będziesz tak robił to zakwas będzie silniejszy. Ten mój po dwóch latach to robił już super chleby. Pamiętaj żeby co jakiś czas(np. raz na dwa tygodnie) przełożyć trochę zakwasu do innego zbiorniczka i ten w którym na codzień trzymasz zakwas dokładnie wymyć. Jak tego nie zrobisz przez dłuższy czas to może Ci ten zakwas zgnić.
Jeśli chcesz zrobić zwykły chleb w keksówce to myślę, że znajdziesz setki różnych przepisów w necie, taki chleb jest bardzo prosty bo trzeba się mocno postarać aby nie wyszedł. Nie możesz go tylko zbyt długo garować bo przy wypieku może Ci wyjść poza ramy keksówki i się rozlać, a wtedy to same problemy :P
Jak
@Sanczessco: robisz na typie 2000 czy 720?
Na razie, po pierwszym pełnym dniu mogę powiedzieć tak: rozumiem, gdy ktoś mówi, że Nowy Jork jest "najlepszym miastem świata". #!$%@?ąc od absurdalnie wysokich cen na Manhattanie (pewnie można taniej, ale wokół głównych punktów jest drogo jak... nigdzie), to faktycznie jest tu przepięknie i magicznie. I mówi to gość, który nigdy jakoś szczególnie nie lubił atmosfery wielkich miast.
W ciągu jednego dnia zdążyliśmy poprzechadzać się Central Parkiem, obejrzeć porażkę Yankees, wjechać na Empire States Building, zobaczyć (niestety już po zamknięciu muzeum) pozostałości po WTC
źródło: comment_1659584411CNnWt6CjQC9i1jAAlhxCsg.jpg
Pobierz