TL;DR Firma z Gdańska wisi mi 10k i nie chce zapłacić.
Pracuję jako spedytor, nawiązaliśmy współpracę z firmą KONSTAL Gabriela Nowak (aktualnie wyświetla się jako Konstal. Nowak G.).
Przewoziłem dla nich stal po kraju, minęło 30 dni, wykonaliśmy transporty a pieniędzy brak. Po licznych telefonach zrozumiałem że klient nie ma zamiaru zapłacić za wykonaną przeze mnie usługę. Przewoźnikom którzy przewieźli towar oczywiście musiałem zapłacić po 45 dniach bo mnie zobowiązuje termin płatności, ale zapłaciłem to z własnych pieniędzy.
@Koliat: To nie są kontrakty tylko pojedyncze zlecenia w wypadku takich klientów, pierwszy transport który wykonaliśmy wystawiłem fakturę z 1 dniowym terminem płatności i była opłacona. Kolejne standardowo na 30 dni termin płatności których już nie wypłacili. Pracownicy otrzymali wynagrodzenia a przewoźnicy mają zapłacone za wykonane dla mnie usługi. Brakuje tylko moich pieniędzy od klienta czyli firmy Konstal.
@mendofonix: Sprawdziłem zaległe fakturki i jednak to nie on zapłacił tylko osoba jego polecająca, a kolejne faktury już były na niego wystawiane. Więc wszystko powinno być ok.
Szanowne Mirki i Mirabelki, zapraszamy do zabawy w naszym #rozdajo
Centrum OpenSource w porozumieniu z SUSE Polska uruchamia sklep internetowy SUSE24.pl w którym do nabycia będą licencje SUSE, czyli produkty takie jak np. SUSE Linux Enterprise Server (co prawda sklep jest jeszcze w powijakach ale każda okazja do toastu piwkiem lub zorganizowania "rozdajo" jest dobra ( ͡~ ͜
Rasa Guernsey powstała na małych wysepkach kanału La Manche. Guernsey reprezentuje typowo jednostronny gatunek użytkowania mlecznego. Cechuje się delikatnym, szlachetnym pokrojem głowy i budową kośćca. Umaszczenie rasy jest od jasnożółtego do ciemnoczerwonego z białymi, wyraźnymi łatami. Głowa pigmentowana ze strzałką o jasnym nozdrzu. Kiść ogona biała. Posiada pojemne, o skrzynkowatej budowie wymię. To rasa rogata. Masa ciała krowy wynosi 500-560 kg
@mieszko111: Np rasa Limousine. Powszechną opinią hodowców jest, że jałówki limousine często agresywnie reagują na nieznane sytuacje (przeprowadzanie, ważenie, zabiegi weterynaryjne)
Jednak lepiej się mówi o tym kiedy krówka jest łagodna ( ͡°͜ʖ͡°)
Poszedłem do perfumerii, wybrałem parę zapachów polecanych w recenzjach, spsikałem karteczki, poczekałem 2 dni, przetestowałem na sobie, na koniec wybrałem.. i mi się przypomniało że przecież idzie zima, a ja obracałem się w stricte letnich perfumach.. ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy możecie mi polecić coś na zimę? Myślałem na Encre Noire, ale to dosyć popularny zapach z tego co czytam. Może coś bardziej niszowego?
Brązowe bydło szwajcarskie, czyli raz już wstawiony Braunvieh. Wcześniej była bez opisu, więc dzisiaj parę ciekawostek.
Bydło tej rasy bywa również nazywane bydłem alpejskim albo szwycami. Umaszczenie jest brunatne w różnych odcieniach z jasną obwódką wokół śluzawicy. Podobnie jak bydło rasy simentalskiej, dostarcza mięsa, lecz o niższej wartości niż zwierzęta ras mięsnych, a także mleka i jest zdolne do pracy w terenie górzystym. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 146-155 cm (średnio 150 cm), a krów - 135-139 cm (średnio 137 cm). Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 246 cm, a krów - 204 cm. Masa ciała buhajów wynosi 950-1100 kg, a
@kyloe: Super, dzięki za rzetelną odpowiedź ( ͡°͜ʖ͡°) A mogę jeszcze zapytać, po czym poznałeś że te aukcje z allegro to podróby? Poza dziwnie niską ceną?
Mirasy, potrzeba pomocy. Mój tata jest kierowcą ciężarówki i w pewien sposób utknął we Włoszech. Pojechał tam i firma kazała mu zostawić wszystko (samochód, bagaż itd.) i wrócić samolotem. Ma sobie opłacić bilet i jeszcze dotrzeć na lotnisko do Rzymu... Generalnie sytuacja bardzo słaba, bo ojciec nie zna ani włoskiego ani angielskiego, a ma pełno jakichś swoich gratów. Dokładnie znajduje się w tym miejscu co na zrzucie ekranu. Czy jest tu ktoś
== ➡️ WIELKIE #rozdajo #gearbest! Edycja Jesienna 2018. ⬅️ ==
Przygotowujemy się do Wielkiego Festiwalu 11.11 z GearBest, w którym będziecie mogli zgarnąć mnóstwo okazji, rabatów, kuponów i nagród. Z okazji tej celebracji, mamy coś specjalnego tylko dla społeczności Wykopu: świetny tablet Teclast Master T10 do wygrania. Wystarczy że:
- Dodacie plusa pod tym postem, - Będziecie obserwować nasze konto na
Piemontese - rasa średniego kalibru. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 900 – 1000 kg przy wysokości w kłębie 145 cm i odznaczają się wspaniałą muskulaturą, zaś krowy ważą średnio 600 kg i mierzą w kłębie 140 cm. Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących bydło tej rasy jest hipertrofia mięśni spowodowana mutacją sekwencji kodującej miostatynę. Cecha „podwójnego umięśnienia” jest bliska utrwalenia w całej populacji rasy piemontese. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z charakterystyczną ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Tusza i mięso są bardzo chude, udział mięsa w tuszy jest duży. Ma ono wysokie walory smakowe i dietetyczne ze względu na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Niezaprzeczalne walory sprawiły, że bydło rasy piemontese jest obecne na wszystkich kontynentach, gdzie hodowane jest w czystości rasy i wykorzystywane z powodzeniem do krzyżowania towarowego. Poza ojczyzną rasa piemontese najbardziej znana jest we Francji, Danii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech oraz w Polsce, gdzie hodowana jest w czystości rasy oraz używana do krzyżowania towarowego.
Jersey – rasa bydła typu mlecznego. Ze względu na 200 letnią izolację rasa jest bardzo ujednolicona genetycznie. Charakteryzuje się zawartością tłuszczu w mleku dochodzącą do 7%. Wyższa zawartość tłuszczu i kazeiny zwiększa produkcję takich serów jak mozzarela, szwajcarski oraz cheddar. Umaszczenie od jasnocielistego do brunatnoczerwonego, jednolite ale możliwe białe łaty. Budowa bardzo delikatna, drobna. Masa ciała krowy to 350 - 400 kg a buhaja 650 - 700 kg. Wydajność mleczna wynosi 4500 kg. W Polsce były krzyżowane z innymi rasami bydła mlecznego, szczególnie z polską czerwoną, ale efekty nie były zadowalające. Mają łagodny temperament, są cierpliwe i towarzyskie. Są szczególnie polecane gospodarstwom agroturystycznym oraz początkującym hodowcom.
Jest uważana za najbardziej rozpowszechnioną na świecie rasę bydła mięsnego. Pochodzi z hrabstwa Hereford w zachodniej Anglii, gdzie przed rokiem 1700 znana była pod nazwą Hereford-shire. Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych stadach hodowlanych średnia masa ciała dorosłych krów wynosi ponad 700 kg. Tułów głęboki, masywny, długi, z dobrze zaznaczonym przodem i szerokim grzbietem, osadzony na krótkich, mocnych, dobrze umięśnionych, szeroko rozstawionych nogach tworzy prostokątną sylwetkę charakterystyczną dla bydła mięsnego. Głowa jest mała, krótka, o szerokim czole, z grubymi rogami skierowanymi półkoliście do tyłu i do dołu, kościec dość delikatny, skóra gruba, lecz miękka, sierść bywa często kędzierzawa. Od końca XIX w. rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych hodowlę odmiany bezrogiej – polled hereford. Bydło rasy hereford nadzwyczaj szybko i łatwo aklimatyzuje się w skrajnie trudnych warunkach klimatycznych i doskonale znosi ekstensywny pastwiskowy system utrzymania, zwłaszcza na obszarach o roślinności ubogiej i miernej jakości, a nawet na nieużytkach. Może być utrzymywane całodobowo na pastwisku, nie wymagając przy tym pomieszczeń inwentarskich. Wspomniane zalety sprawiły, że bydło rasy hereford rozpowszechniło się na rozległych użytkach zielonych USA, Argentyny, Brazylii, Urugwaju, Chile, Meksyku, Kanady, Australii,
Bydło polskie czerwone należy do najstarszych ras bydła autochtonicznego w Europie. W międzywojennym okresie stanowiło ono 25% populacji krajowej i występowało w czterech odmianach: dolinowej, śląskiej, podgórskiej i rawickiej. Umaszczenie rasy przejawia się od brunatnego do czerwonego. Ma ciemne nozdrza i racice, silne nogi i twarde racice oraz prawidłowa budowę wymienia. Wysokość w kłębie dorosłych zwierząt wynosi 140 cm dla buhajów, a 130 cm dla krów. Masa ciała krów wynosi 440-500 kg, a buhajów 550-600kg. Typ mleczno-mięsny ma średnią wydajność 4000 litrów w ciągu roku o 4,5 % zawartości tłuszczu i 3,6% białka. Bydło cechuje się długowiecznością, odpornością na choroby, dobrą płodnością, doskonale przystosowuje się do trudnych warunków bytowania. Produkty pozyskiwane z ich chowu wyróżniają
Graliśmy kiedyś ekipą w Bad Company 2, zaczęliśmy od bety i wszyscy naparzaliśmy aż do premiery BF3. Było zacnie, wyszedł tylko dodatek Vietnam którego nikt z nas nie kupił. BF3 mnie ominął, w BF4 grałem ale zniechęciły mnie ciągłe DLC, osoby które je kupowały miały lepsze bronie.
Potem był BF1 ale go olałem całkowicie, ale aktualnie jest Origin Basic na tydzień za darmo więc pobrałem i gram. B--ń początkowa wsparcia jest mało celna, więc poszukałem na szybko jak odblokować kolejne.. i mnie zamurowało. Muszę kupić pakiet wyposażenia za 35zł, po to aby odblokować karabin, zabić nim 15 wrogów, aby zakończyć zadanie które odblokuje mi docelową b--ń którą chciałbym grać. SERIO? Bardziej zagmatwać się nie dało? Ludzie to kupują? Przecież sama gra w momencie premiery kosztowała nie mało, potem były DLC, skrzynki z bezużytecznymi skórkami, a jeszcze MUSZĘ kupić pakiet wyposażenia?
@Jebiasz Aah, no to muszę jeszcze raz sprawdzić bo parę dodatków mogłem dodać za darmo. Chociaż nie ukrywam że Overwatch jakoś radzi sobie z mikropłatnościami i poza podstawką nic nie potrzeba, a tutaj jak w lesie..
@corinarh: Ah no tak, bo w pierwsze 15 minut grania powinienem wiedzieć wszystko, bo jak nie to grać nie wolno, bo Battlefield to przecież taka elitarna, e-sportowa gra ( ͡°͜ʖ͡°)
W polsce 95% bydła mlecznego to właśnie rasa holsztyno-fryzyjska. Są to krowy o największej liczebności na całym świecie, osiągające najwyższe wydajności mleka. Do stworzenia bydła o tak wysokiej wydajności mlecznej przyczynili się kanadyjscy i amerykańscy farmerzy prowadząc intensywną pracę hodowlaną. Doskonalono przede wszystkim mleczność wraz z zawieszeniem i głębokością wymienia, prędkością oddawania mleka, zdrowotność i budowę kończyn, masę ciała i zdolności adaptacyjne. Farmerzy pragnęli stworzyć rasę o jednym, konkretnym kierunku użytkowania oraz najlepiej przystosowaną do doju mechanicznego. Krowy osiągają 140-150 cm w kłębie i 650-750 kg masy ciała. Buhaje mogą dorosnąć do 160-175 cm w kłębie i masy ciała 1000-1300 kg.
Rasa polska holsztyno fryzyjska odmiana czarno biała, może osiągać wydajność na poziomie 5 500-11 000 kg mleka. Mleko ma zawartość 3,9-4,2% tłuszczu i 3,2-3,6% białka. Rekordzistką jest krowa Miodunka 1 z OHZ Kamieniec Ząbkowski, która uzyskała 20 082 kg mleka
Szkocka rasa wyżynna, cechuje się długimi rogami i kudłatą sierścią. Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne (prawdopodobnie z powodu surowych warunków kraju ich pierwotnej hodowli), a także małej wybredności w spożywanej diecie. W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść, dzięki temu ich mięso jest chudsze niż tradycyjna wołowina. Ich mięso jest nawet o 50% droższe niż mięso z krów innych ras. Rasa żyje dziko, nie potrzebuje zagrody ani obory. Z całą pewnością, tak niskie wymagania mają realny wpływ na wzrost popularności bydła szkockiego.Mogą przebywać na pastwiskach przez cały rok. Jedyne czego im potrzeba, to dostęp do wody oraz zadaszona wiata na zimę. W hodowli tych zwierząt praktycznie nie stosuje się pasz, dzięki czemu ich mięso ma jeszcze lepszy smak, a jego walory smakowe są nie do przeceniania.
Dorosła krowa osiąga wzrost w kłębie ok. 105-110 cm i waży w granicach 450 kg. Buhaj może ważyć 650 kg, a jego wzrost to