Brązowe bydło szwajcarskie, czyli raz już wstawiony Braunvieh. Wcześniej była bez opisu, więc dzisiaj parę ciekawostek.
Bydło tej rasy bywa również nazywane bydłem alpejskim albo szwycami. Umaszczenie jest brunatne w różnych odcieniach z jasną obwódką wokół śluzawicy. Podobnie jak bydło rasy simentalskiej, dostarcza mięsa, lecz o niższej wartości niż zwierzęta ras mięsnych, a także mleka i jest zdolne do pracy w terenie górzystym. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 146-155 cm (średnio 150 cm), a krów - 135-139 cm (średnio 137 cm). Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 246 cm, a krów - 204 cm. Masa ciała buhajów wynosi 950-1100 kg, a krów - 550-720 kg.
Krowy hodowane w Niemczech dały w roku 1980 średnio po 4205 mleka, o zawartości tłuszczu - 3,98 %. Wydajność krów hodowanych w Austrii w roku 1985 kształtowała się w kolejnych 4 laktacjach następująco :
4661 kg, o zawartości tłuszczu - 4,11 % i białka - 3,24 % 5119 kg, o zawartości tłuszczu - 4,12 % i białka - 3,27 % 5409 kg, o zawartości tłuszczu - 4,12 % i białka - 3,24 % 5547 kg, o zawartości tłuszczu - 4,06 % i białka - 3,2 %.
Buhaje opasane w wieku 12 miesięcy ważyły 426 kg. Ich dobowe przyrosty wyniosły średnio 1115 g (1000-1900 g). Zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała wynosiło 613 g białka strawnego i 3399 jednostek skrobiowych. Wydajność rzeźna wyniosła średnio 55,5 % (52-60 %).
W Polsce rasa ta nie znalazła uznania hodowców. Po II wojnie światowej nieliczne okazy uzyskane z darów UNRRA nie utworzyły odrębnych stad, ani nie uczestniczyły w doskonaleniu ras rodzimych.
Brązowe bydło szwajcarskie, czyli raz już wstawiony Braunvieh. Wcześniej była bez opisu, więc dzisiaj parę ciekawostek.
Bydło tej rasy bywa również nazywane bydłem alpejskim albo szwycami.
Umaszczenie jest brunatne w różnych odcieniach z jasną obwódką wokół śluzawicy. Podobnie jak bydło rasy simentalskiej, dostarcza mięsa, lecz o niższej wartości niż zwierzęta ras mięsnych, a także mleka i jest zdolne do pracy w terenie górzystym. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 146-155 cm (średnio 150 cm), a krów - 135-139 cm (średnio 137 cm). Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 246 cm, a krów - 204 cm. Masa ciała buhajów wynosi 950-1100 kg, a krów - 550-720 kg.
Krowy hodowane w Niemczech dały w roku 1980 średnio po 4205 mleka, o zawartości tłuszczu - 3,98 %. Wydajność krów hodowanych w Austrii w roku 1985 kształtowała się w kolejnych 4 laktacjach następująco :
4661 kg, o zawartości tłuszczu - 4,11 % i białka - 3,24 %
5119 kg, o zawartości tłuszczu - 4,12 % i białka - 3,27 %
5409 kg, o zawartości tłuszczu - 4,12 % i białka - 3,24 %
5547 kg, o zawartości tłuszczu - 4,06 % i białka - 3,2 %.
Buhaje opasane w wieku 12 miesięcy ważyły 426 kg. Ich dobowe przyrosty wyniosły średnio 1115 g (1000-1900 g). Zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała wynosiło 613 g białka strawnego i 3399 jednostek skrobiowych. Wydajność rzeźna wyniosła średnio 55,5 % (52-60 %).
W Polsce rasa ta nie znalazła uznania hodowców. Po II wojnie światowej nieliczne okazy uzyskane z darów UNRRA nie utworzyły odrębnych stad, ani nie uczestniczyły w doskonaleniu ras rodzimych.
#codziennakrowa #gruparatowaniapoziomu