Hej,<br />
<br />
dzisiaj chciałem Wam pokazać jak zrobić New York stek - czyli po swojsku stek z rostbef wołowego :)<br />
Od jakiegoś czasu jestem wielkim fanem steków - mam nadzieję, że zarażę kogoś swoim nowym hobby.<br />
Zwłaszcza, że przygotowanie jest proste i szybkie.<br />
<br />
Będziemy potrzebować:<br />
- porządny kawałek mięsa na stek (tutaj haczyk jest taki, że od jakości mięsa, zależy efekt końcowy. osobiście polecam kupowanie mięsa w dobrych mięsnych punktach z przeznaczeniem specjalnie na steki - chodzi tutaj o rasę krowy. jeśli ktoś jest z Warszawy, to poproszę pm - chętnie się podzielę adresami, nie chcę robić tutaj reklamy) - w tym wypadku rostbef<br />
- patelnia ;)<br />
- olej<br />
- sól (najlepiej gruboziarnista)<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51rypoS_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
- pieprz (najlepiej kolorowy)<br />
- zegarek - żeby mierzyć czas smażenia :p<br />
- folia aluminiiowa<br />
<br />
przydadzą nam się (ale nie są wymagane):<br />
- szczypce do obracania mięsa<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/221rypBU_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
- papierowe ręczniki (do osuszenia mięsa po opłukaniu)<br />
<br />
Zaczynamy od rozpakowania mięsa.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/01ryplz_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Mięso ma mieć temperaturę +/- pokojową - jeśli jest zimne prosto z lodówki, warto zaczekać około godziny, żeby miało dobrą temperaturę.<br />
<br />
Następnie płuczemy je pod bieżącą (zimną wodą) i osuszamy papierowym ręcznikiem.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11rypmg_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
W tym momencie nalewamy na patelnię sporo oleju<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/21rypmG_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
i włączamy na największy gaz.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/31rypn5_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Na boku rozwijamy kawałek folii aluminiowej (takiej wielkości, żeby bez problemu zawinąć w nią nasze mięso po usmażeniu).<br />
<br />
Mięso oprószamy świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej kolorowym, z obu stron)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/41rypnZ_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
i solą gruboziarnistą. (z obu stron)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/61rypqp_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Kiedy tłuszcz na patelni jest tak gorący, ze aż zaczyna dymić (nie wiem czy udało mi się to uchwycić) - ma się prawie palić<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/81rypsb_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
na patelnię kładziemy delikatnie (najlepiej szczypcami) nasz stek:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/91rypsz_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Zaczynamy mierzyć czas<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/101ryptp_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Po około 1:45 - 2 minut, obracamy stek na drugą stronę.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/111ryptG_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Po następnych 1:45 - 2 minut, zmniejszamy ogień na mały<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/121ryptY_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
i smażymy tak około 1:45 - 3 minut (zależnie od tego jak mocno chcemy wysmażyć - new york lepszy jest mniej wysmażony, dlatego osobiście polecam 1:45). Następnie obracamy mięso i znowu smażymy 1:45 - 3 minut<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/141rypwO_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Po upływie tego czasu stawiamy mięso "na kancie" - tam gdzie jest warstwa tłuszczu<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/151rypvf_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
po czym zwiększamy ogień z powrotem na największy.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/161rypxd_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Smażymy tak przez około 30-45 sekund.<br />
<br />
Po tym zdejmujemy mięso z patelni i kładziemy do folii aluminiowej<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/171rypxR_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
którą następnie skrzętnie zawijamy.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/181rypya_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Dajemy mu chwilę, żeby odpoczął (to ten najtrudniejszy moment - trzeba czekać :D)<br />
<br />
Po 4-5 minutach rozwijamy, przenosimy stek na talerz i voila - można wcinać ;)<br />
<br />
Na folii zostanie przepyszny sosik (idealny do chleba).<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/191rypyF_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
A oto jak wygląda stek w środku (smażony 1:45 na początku i 1:45 później - wyszedł około medium, tak jak powinien).<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/211rypBD_UzFQVgm7i3dssoAePhDV3lgxtOCEZUGV,wat600.jpg?author=EssePL&auth=65ff0f40142e26f77bbd290e1a60c237)
<br />
<br />
Smacznego!
Komentarze (236)
najlepsze
Steki robi się albo po francusku - wtedy smaży się je na bardzo gorącym maśle, mięso wrzuca się na patelnie dosłownie sekundy zanim masło zacznie się palić. Takiego steka też przyprawia się po usmażeniu.
Steki po amerykańsku się grilluje. Jak jest zima i grilla nie da się wystawić, to się kupuje patelnie grillową - wtedy
Najlepszy steak to mięso z Angusa Argentyńskiego ale u nas trafic na takie mieso to naprawde sztuka ale dla chcacego nic trudnego.
Steaka niegdy nie przyzadza sie na oliwie czy oleju tylko na rozgrzanym grillu !!!!!!!
Najważniejsza dla mnie osobiscie jest
Niestety w Polsce nie udało mi się zjeść niczego, nawet podobnego w smaku.
- stek dużo lepiej wychodzi na maśle, najlepiej wcześniej sklarowanym, zachowuje wtedy dużo więcej walorów smakowych
- z jednej strony mięso powinno się smażyć tylko jeden raz, czyli tylko raz się odwraca
Ale w sumie co ja tam wiem...