Hej,<br />
<br />
dzisiaj chciałem Wam pokazać jak zrobić New York stek - czyli po swojsku stek z rostbef wołowego :)<br />
Od jakiegoś czasu jestem wielkim fanem steków - mam nadzieję, że zarażę kogoś swoim nowym hobby.<br />
Zwłaszcza, że przygotowanie jest proste i szybkie.<br />
<br />
Będziemy potrzebować:<br />
- porządny kawałek mięsa na stek (tutaj haczyk jest taki, że od jakości mięsa, zależy efekt końcowy. osobiście polecam kupowanie mięsa w dobrych mięsnych punktach z przeznaczeniem specjalnie na steki - chodzi tutaj o rasę krowy. jeśli ktoś jest z Warszawy, to poproszę pm - chętnie się podzielę adresami, nie chcę robić tutaj reklamy) - w tym wypadku rostbef<br />
- patelnia ;)<br />
- olej<br />
- sól (najlepiej gruboziarnista)<br />
<br />
- pieprz (najlepiej kolorowy)<br />
- zegarek - żeby mierzyć czas smażenia :p<br />
- folia aluminiiowa<br />
<br />
przydadzą nam się (ale nie są wymagane):<br />
- szczypce do obracania mięsa<br />
<br />
- papierowe ręczniki (do osuszenia mięsa po opłukaniu)<br />
<br />
Zaczynamy od rozpakowania mięsa.<br />
<br />
<br />
<br />
Mięso ma mieć temperaturę +/- pokojową - jeśli jest zimne prosto z lodówki, warto zaczekać około godziny, żeby miało dobrą temperaturę.<br />
<br />
Następnie płuczemy je pod bieżącą (zimną wodą) i osuszamy papierowym ręcznikiem.<br />
<br />
<br />
<br />
W tym momencie nalewamy na patelnię sporo oleju<br />
<br />
<br />
<br />
i włączamy na największy gaz.<br />
<br />
<br />
<br />
Na boku rozwijamy kawałek folii aluminiowej (takiej wielkości, żeby bez problemu zawinąć w nią nasze mięso po usmażeniu).<br />
<br />
Mięso oprószamy świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej kolorowym, z obu stron)<br />
<br />
<br />
<br />
i solą gruboziarnistą. (z obu stron)<br />
<br />
<br />
<br />
Kiedy tłuszcz na patelni jest tak gorący, ze aż zaczyna dymić (nie wiem czy udało mi się to uchwycić) - ma się prawie palić<br />
<br />
<br />
<br />
na patelnię kładziemy delikatnie (najlepiej szczypcami) nasz stek:<br />
<br />
<br />
<br />
Zaczynamy mierzyć czas<br />
<br />
<br />
<br />
Po około 1:45 - 2 minut, obracamy stek na drugą stronę.<br />
<br />
<br />
<br />
Po następnych 1:45 - 2 minut, zmniejszamy ogień na mały<br />
<br />
<br />
<br />
i smażymy tak około 1:45 - 3 minut (zależnie od tego jak mocno chcemy wysmażyć - new york lepszy jest mniej wysmażony, dlatego osobiście polecam 1:45). Następnie obracamy mięso i znowu smażymy 1:45 - 3 minut<br />
<br />
<br />
<br />
Po upływie tego czasu stawiamy mięso "na kancie" - tam gdzie jest warstwa tłuszczu<br />
<br />
<br />
<br />
po czym zwiększamy ogień z powrotem na największy.<br />
<br />
<br />
<br />
Smażymy tak przez około 30-45 sekund.<br />
<br />
Po tym zdejmujemy mięso z patelni i kładziemy do folii aluminiowej<br />
<br />
<br />
<br />
którą następnie skrzętnie zawijamy.<br />
<br />
<br />
<br />
Dajemy mu chwilę, żeby odpoczął (to ten najtrudniejszy moment - trzeba czekać :D)<br />
<br />
Po 4-5 minutach rozwijamy, przenosimy stek na talerz i voila - można wcinać ;)<br />
<br />
Na folii zostanie przepyszny sosik (idealny do chleba).<br />
<br />
<br />
<br />
A oto jak wygląda stek w środku (smażony 1:45 na początku i 1:45 później - wyszedł około medium, tak jak powinien).<br />
<br />
<br />
<br />
Smacznego!
Komentarze (236)
najlepsze
plaster mięsa lekko rozbijam dłonią (bardzo delikatnie). Solę, pieprzę, smaruję tłuszczem (olejem) z obu stron i odkładam do lodówki na ok 10 minut. Patelnię mocno rozgrzewam, i kładę na nią steka. W zależności od preferencji smażymy 4 minuty z jednej, i dwie z drugiej strony. Zdejmujemy z ognia i odkładamy mięso na kilka minut aby "doszło". Następnie nakładamy na nie łyżkę masła. Voila :)
Podaję z puree
Przy dlugim gotowaniu (np gulaszu). 5 min posolenia nie robi roznicy stekowi.
Komentarz usunięty przez moderatora