Czego jesteś najlepszym przykładem. Oświecę cię, UE nie przyszła do górali pokazywać jak się robi oscypki. To górale polecieli do Unii zarejestrować oscypka jako produkt regionalny żeby mieć monopol na wytwarzanie sera o tej nazwie. Chcieli zablokować Słowaków, którzy też rościli sobie prawa do oscypka i się udało, jednak lobby regionalne było na tyle silne, że oscypka po rejestracji można produkować tylko
@pierredollain: Boze widzisz i nie grzmisz. Czy tylko jeden pierredollain umie czytac i korzysta z makowki? Kary to mechanizm obronny przed podrobkami, o ktory sami walczylismy. Dzieki temu samemu mechanizmowi inne kraje maja zastrzezone wina, sery czy inne charakterystyczne regionalne wyroby majac tym samym mozliwosc promowania unikatowego produktu na rynku europejskim.
Cieszę się, że schwytano tego niebezpiecznego szkodnika z oscypkowego podziemia. Mam nadzieję, że US wybije mu z głowy takie głupie pomysły. Aby nie tracić zapału rewolucyjnego proponuję następny krok - kiełbasa podwawelska powinna być produkowana tylko pod Wawelem.
"Sąd uznał, że mężczyzna ten wyprodukował 100 kg bryndzy i 300 oscypków, w regionie, w którym produkty te nie mogą powstawać. " No żesz k!!#a! Jak za komuny...
@Uszatyy: No żesz k$!%a! Jak za komuny... tak sądzisz? Za komuny wykończono wiele starych polskich marek właśnie brakiem nadzoru i przyklejaniem etykiet do byle gówna. Przepisy dotyczące produktów regionalnych mają za zadanie chronić te produkty przed fałszerstwami.
Ile było gardłowania na Wykopie jak UE przyjmowała przepis, że wódkę można pędzić ze wszystkiego? Nagle okazało się, że w---a powinna być pędzona tylko z ziemniaków i zboża (żyta). Jak często przez Wykop
Unia w pewnym sensie zabija wytwarzanie produktów tradycyjnymi metodami. Przy produkcji serów jest to bardzo ważne.
Pan X jeśli dostanie pozwolenie na produkcję oscypka, musi przestrzegać dużo zbędnych zasad. Dostał pozwolenie więc produkuję większość ilość sera niż baca Y. Stosuję konserwanty i podstawowe metody sterylizacji.
Baca Y wszystko przygotowuje metodami tradycyjnymi bez skomplikowanych procesów produkcyjnych. Wytwarzanie sera zgodnie z rodzinną tradycją z dziada pradziada.
@lesio_knz: Pytanie mam, bo się nie znam. A jeżeli pan Y produkowałby tak jak produkuje do tej pory, ale nazwał go inaczej to mógłby to robić legalnie? Bo jeżeli tak, to wówczas można wykorzystać znany motyw warszawskich 'taksówkarzy' i walnąć szyld 'To nie są' i 46x większymi literami "oscypki". A nazywałoby się to serki oscypkowe albo podobnie. Sądzę, że chyba byłoby to zgodne z prawem. W końcu rąbią nas tak
@kolanin: No niby tak powinien działać wolny rynek. W sumie to JKM by powiedział że za hitlera i stalina mogli sobie oscypki robić. Tylko że to wcale nie było na rękę góralom którzy mieli za dużą konkurencje. Więc sobie chcieli zaserwować monopol na rynku. Baca to nie typ przedsiębiorcy który chce mieć jak najlepsze prawdziwe oscypki po najlepszej cenie.
Sprzeciw powinno budzić to że unia pozwala chronić interesy określonych grup.
To pewnie dlatego teraz zawsze jak jestem w górach to handlarze sprzedają "Scypki", a nie jak kiedyś Oscypki. Najważniejsze, że smakują tak samo dobrze.
górale sami uwili bat na siebie. wmówiono im że jak uzna się to za produkt regionalny i zakarze się innym produkcji oscypków to zarobią więcej dudków. no i mają. nie wiadomo czy śmiac się czy płakać.
Komentarze (99)
najlepsze
Kołchoz uczy lud tworzący oscypki od setek lat ich produkcji. Nie mam więcej pytań.
Czego jesteś najlepszym przykładem. Oświecę cię, UE nie przyszła do górali pokazywać jak się robi oscypki. To górale polecieli do Unii zarejestrować oscypka jako produkt regionalny żeby mieć monopol na wytwarzanie sera o tej nazwie. Chcieli zablokować Słowaków, którzy też rościli sobie prawa do oscypka i się udało, jednak lobby regionalne było na tyle silne, że oscypka po rejestracji można produkować tylko
Komentarz usunięty przez moderatora
Ile było gardłowania na Wykopie jak UE przyjmowała przepis, że wódkę można pędzić ze wszystkiego? Nagle okazało się, że w---a powinna być pędzona tylko z ziemniaków i zboża (żyta). Jak często przez Wykop
Pan X jeśli dostanie pozwolenie na produkcję oscypka, musi przestrzegać dużo zbędnych zasad. Dostał pozwolenie więc produkuję większość ilość sera niż baca Y. Stosuję konserwanty i podstawowe metody sterylizacji.
Baca Y wszystko przygotowuje metodami tradycyjnymi bez skomplikowanych procesów produkcyjnych. Wytwarzanie sera zgodnie z rodzinną tradycją z dziada pradziada.
Ser bacy Y jest w 100% smaczniejszy i
Czas wrócić do normalności i wyglądałoby to tak
Baca chce sprzedać ser
Turysta
Sprzeciw powinno budzić to że unia pozwala chronić interesy określonych grup.
Doić, wyrabiać, zalegalizować.