Oxford University: zaprzestanie jedzenia mięsa znacząco obniża ryzyko raka.
Nowe badania na półmilionowej grupie ludzi potwierdzają wieloletnie badania prowadzone w przesłości- przypadki każdego rodzaju raka są niższe u wegetarian niż u jedzących mięso. Np. ryzyko raka prostaty obniża się o 31%, a jelita grubego aż o 43%.
nowyjesttu z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 34
- Odpowiedz
Komentarze (34)
najlepsze
@nowyjesttu: o matulu, a może długość życia wynika z ekstremalnych warunków, w jakich żyją, brak
To jak badanie różnicy płac między kobietami i mężczyznami za pomocą średniej dla obu płci.
1. Nie ma jednego rodzaju raka
2. Istnieje oś takiego jak genetyka
3. Czynniki środowiskowe grają dużą rolę (nie tylko jedzenie)
4. Ekonomia i pieniądze - biedni jedzą rakotwórcze gówno z dużą
@sogen: Ale zdrowe roślinki się da? Wiesz zwierzątka mają wątrobę i generalnie sporo syfu usuwają z organizmu. Wiadomo nie wszystko ale sporo. A rośliny? Rundap smaczny? Nie ma zdrowej żywności, są tylko sposoby przygotowania i odżywiania się. Na te sposoby składa się wiele różnych diet i pomysłów. Są rzeczy których warto unikać i rzeczy bez których trudno
Z jednej strony to zamorzeńcy z niedoborami, a jak ktoś opublikuje badanie na dużej grupie badawczej to się jednak okazuje, że nie można z niego wyciągnąć wniosków, bo weganie dbają o swoje zdrowie i dietę.