Jest tak drogo, że Polacy sami rezygnują z mięsa: konsumpcja najniższa od 23 lat
Debatę publiczną rozpalił do czerwoności raport C40 sprzed 4 lat, który dla ochrony klimatu zalecał m.in. ograniczenie konsumpcji mięsa. Tymczasem Polacy jedzą coraz mniej mięsa, zjawisko trwa już od ponad dekady. GUS nie pozostawia złudzeń: w 2010 było 5,57 kg/os. na miesiąc, a w 2021.. 4,97 kg/os.
rol-ex z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 137
- Odpowiedz
Komentarze (137)
najlepsze
dokładnie Wujku
Wszystko zależy od tego czy robale staną się trendy.
Może okazać się że ludzie za 20lat nie będą mogli sobie wyobrazić wigilii bez pysznych uszek nadziewanych mączniakiem.
Bieda to jest też czynnik który spowoduje że ludzie całkowicie zrezygnują z mięsa i robaka, ale warzywa i owoce też drożeją, a warzyw i owoców trzeba zjeść więcej aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.
Ciekawe jak to będzie.
Przecież to właśnie tak się odbędzie. Nie będziemy jeść mięsa, bo będzie za drogie. To takie proste.