@Syskiev hodowla drobiu to już przemysłówka na 100% z ssakami jeszcze tak łatwo nie jest więc krowy i świnie w porównaniu do kurczaków mają się dużo lepiej co nie znaczy że dobrze.
Nie za bardzo rozumiem ten wjazd wcelowany w Lidla, skoro tak wyglądają wszystkie przemyslowe hodowle,zaopatrujące wlasciwie wszystkich, ktorzy sprzedają kurczaki. Nawet kfc.
@dzejson: mnie śmieszy podpisywanie petycji do zmian rasy hodowanego kurczaka.
Brakuje w niej informacji że kurczak będzie kosztował 3-4 razy więcej po tych zmianach i te 90% szybko zmieniłoby zdanie po takiej informacji.
W tym przypadku mamy bardzo wydajną produkcję i najniższy koszt dla środowiska, zmiany sprawią że mięso z kurczaka stanie się luksusem, ale gra na emocjach sprawi że szaraczek podpisze bez pomyślunku o konsekwencjach.
W ogóle z tym jedzeniem mięsa to jest nie tak. XXI wiek, a ludzie wciąż jedzą czyjeś trupy... Tylko jaka jest alternatywa? Kotlety #!$%@? z robactwa? Wegetarianizm z pestycydami? Czy może dieta, która przekroczy wynagrodzenie minimalne? A copiero dla kilku osób... Czekam na przełom w nauce. Klonowane mięso, albo drukowane. Nikt nie musi umierać, a smak, jakość i składniki odżywcze będą przewyższać większość tego co jest na rynku.
@kxniec: Hodowanie mięsa z komórek macierzystych już jest i nawet w sprzedaży tylko skala produkcji mała więc i koszt duży. Poczekaj z 10-20 lat jeszcze.
Jak dyskrenie przyznać się, że lubi się mocz pracownika wraz z piersiami kurczaka
@niochland: a myślisz że te tysiace kurczaków na siebie nie srały?(kurczaki nie wydajaja płynnego moczu) Czy cokolwiek zmienia ten facet sikający w kurniku? Robaki też po sobie srają, nie miej złudzeń. Ciekawe że to mocz pracownika tak cię wzruszył.
Ścisk i warunki to jedno, ale zachowanie pracownika to drugie. Jak sprawić by człowiek bał się specjalnie krzywdzić zwierzę? Może kamery w każdym "kurniku" i obowiązek przedstawienia całodniowych nagrań odpowiednim organizacjom powiedzmy z ostatnich kilku dni w niespodziewanych okresach? Brak nagrania, ostrzeżenie, potem drugie a potem wysokie kary.
@Zuldzin: Zakładam, że ludzie będą kupować tyle samo, jednak jako że kurczaki będą rosły dłużej, a więc większym kosztem to i sama cena mięsa wzrośnie. Oczywiście wzrost ceny może spowodować znów mniejszy popyt ale to później. Wszystkie te modyfikacje genetyczne robią przecież tylko po to by mieć jak największy plon przy jak najmniejszym koszcie hodowli, gdyby tak nie było to nie było by sensu cokolwiek modyfikować. I oczywiście uważam że
@hadzia obrażam ich od dawna i tylko raz dostałem bana za zdjęcie gościa z dildem przyklejonym do czoła. Zasady moderacji to dla mnie zagadka której już chyba nigdy nie rozwiąże ¯_(ツ)_/¯
Jemy zwierzęta, które są produkowane a nie hodowane. Masowa produkcja niestety pociąga za sobą patologie. Żeby nie było drobny rolnik też może źle traktować zwierzęta ale jak żyje to takiego osobiście nie spotkałem a jestem ze wsi.
@kam966: ja też jestem ze wsi. Wieszanie, topienie, zakopywanie żywcem psów przez sąsiadów - check. Kopanie bydła i trzody - check. Może po prostu jesteś młody i nie pamiętasz jak było a teraz już mało jest gospodarstw, które zajmują się "wszystkim" i od czasu specjalizacji (czyli od czasu tak naprawdę wejścia do UE w 2004) standardy zaczęły się zmieniać.
Gratulacje odkryliście skąd się bierze jedzenie. Przecież tak wyglądają chyba wszystkie przemysłowe fermy drobiu. Nie tylko lidla. Nie jest to żadna tajemna wiedza. Co będzie jak dowiecie się że męskie pisklaki mieli się żywcem (lub gazuje) do 72h od wyklucia bo nie nadają się ani do produkcji jaj, ani do do produkcji mięsa. Zakop.
Typ ma tak niegodną zaufania mordę, że to przechodzi ludzkie pojęcie. Już pomijam to, że najpierw chciał być youtuberem technologicznym, ale nikt nie chciał jego górna oglądać, to obsmarował mantę właśnie w takim filmiku i teraz kręci tylko takie rzeczy. Ha tfu! Zakop.
Komentarze (251)
najlepsze
@Afrobiker: polecam obejrzec sobie jakis reportaz z farmy swin/krow. Niedawno zreszta byl podobny skandal z farma mleczna w UK
Brakuje w niej informacji że kurczak będzie kosztował 3-4 razy więcej po tych zmianach i te 90% szybko zmieniłoby zdanie po takiej informacji.
W tym przypadku mamy bardzo wydajną produkcję i najniższy koszt dla środowiska, zmiany sprawią że mięso z kurczaka stanie się luksusem, ale gra na emocjach sprawi że szaraczek podpisze bez pomyślunku o konsekwencjach.
@niochland: a myślisz że te tysiace kurczaków na siebie nie srały?(kurczaki nie wydajaja płynnego moczu) Czy cokolwiek zmienia ten facet sikający w kurniku? Robaki też po sobie srają, nie miej złudzeń. Ciekawe że to mocz pracownika tak cię wzruszył.
Zakop.