Szkoda, że PRL skutecznie zaorał kuchnię regionalną wprowadzając nowotwór w postaci kuchni narodowej. Gdyby nie to, to może dzisiaj byłoby więcej lokali serwujących lokalne przysmaki, tam gdzie faktycznie one występują.
@Podstepny_Wez: Ale włoska pizza nie jest sucha. Zjedz jakąś dobrą. Masz na dole upieczone ładnie i na górze sosiwo i ser. Jedna z najlepszych rzeczy w życiu :D
Makłowicz powiedział że pamięta nawet kiedy to danie powstało w Polsce ale niestety nie podał daty. A szkoda bo specjalnie film obejrzałem do końca żeby się dowiedzieć co, kiedy i jak. Sprawdziłem na wiki i Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 więc na pewni nie wcześniej. Zgaduję wieć że gdzieś pod koniec lat 70tych kiedy złota era Gierka się skończyła i zaczęły się problem z zaopatrzeniem więc trzeba było zacząć kombinować w
placek po węgiersku, karp po żydowsku, sałatka po grecku, barszcz ukraiński a wszystko to po polsku ( ͡°͜ʖ͡°) do tego typowo "polskie" potrawy jak bigos xD
A jakie ma to znaczenie dla "polskości" danej potrawy? Ty myślisz, że coś w rodzaju pizzy wymyślono we Włoszech? Idź wyśmiej Włocha, że to nie jest włoska potrawa, bo takie placki robiono od początku neolitu (a wcześniej z żołędzi). Zobaczymy, co usłyszysz...
Bigos to konkretna potrawa o szczególnych cechach. Z całą pewnością współczensy bigos wykształcił się w Rzeczypospolitej przez wieki (kapusta pojawiła sie w nim późno, przecier pomidorowy jeszcze później).
Komentarze (115)
najlepsze
https://elenisaltas.com/2018/08/11/psari-plaki-baked-fish/
widać że wchodził w tryb bojowy ale się powstrzymał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
@Podstepny_Wez: Ale włoska pizza nie jest sucha. Zjedz jakąś dobrą. Masz na dole upieczone ładnie i na górze sosiwo i ser. Jedna z najlepszych rzeczy w życiu :D
A jakie ma to znaczenie dla "polskości" danej potrawy? Ty myślisz, że coś w rodzaju pizzy wymyślono we Włoszech? Idź wyśmiej Włocha, że to nie jest włoska potrawa, bo takie placki robiono od początku neolitu (a wcześniej z żołędzi). Zobaczymy, co usłyszysz...
Bigos to konkretna potrawa o szczególnych cechach. Z całą pewnością współczensy bigos wykształcił się w Rzeczypospolitej przez wieki (kapusta pojawiła sie w nim późno, przecier pomidorowy jeszcze później).