Tak kłamały koncerny spożywcze. Nieapetyczna prawda
![Tak kłamały koncerny spożywcze. Nieapetyczna prawda](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1660678759RFYAQ4gOJUIZAFfjT1DJ3s,w300h194.jpg)
Skąd wiemy, że jakieś produkty spożywcze są zdrowe? Przeważnie taką wiedzę czerpiemy z opublikowanych badań naukowych. Okazuje się, że nie wszystko, co specjaliści wzięli na warsztat, jest prawdą. Publikacja prof. Marion Nestle: "Nieapetyczna prawda: Jak koncerny spożywcze manipulują...
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 12
- Odpowiedz
Komentarze (12)
najlepsze
A teraz zakładam foliowa czapeczkę i idę sobie popcorn uprazyc
Powyższe działanie koncernu to dobitny przykład "efektu fundatora". Polega on na tym, że naukowcy mogą przewidzieć, jakie będą wyniki badań, wiedząc, kto jest ich sponsorem. Początkowo ten fenomen zauważono w przemyśle farmaceutycznym, ale z czasem rozszerzył się na producentów żywności.
Postawił bym tezę że żądło fundator badania opublikuje je jeśli nie jest ono korzystne dla firmy(ʘ‿ʘ)