Dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej - i już nigdy nie będzie
Dlaczego chleb i ogólnie pieczywo w obecnych czasach ma zupełnie inny smak niż kilkanaście lat temu. To nie wynika z rodzajów składników - mogą być rodzajowo takie same a smak i tak będzie inny. Zmieniło się bardzo wiele z małą teorią spiskową...
r.....i z- #
- #
- #
- #
- #
- 110
- Odpowiedz
Komentarze (110)
najlepsze
1. Tak, zboża są krzyżówane, by uzyskać lepsze odmiany. Tylko że nie dzieje się to od 2000 roku, a od 10 000 lat.
I dotyczy to nie tylko zbóż, ale wszystkich roślin jadalnych.
Oczywiście
jeśli gotuję na suche - to używam przez dwa- trzy dni. Natomiast chleb pieką z reguły raz na dwa tygodnie z 0,8 kg żytniej razowej i 0,5 pszennej i siemienia. Dodatek siemienia powoduje że jest jadalny nawet po 2 tygodniach. Onegdaj schudłem ok 10 kg, ale zaraza i brak ruchu ostatnio trochę to niweluje. Ta dieta
Samo założenie że "kiedyś to było" jest błędne, bo dawne pieczywo było znacznie cześciej podrabiane, nawet z użyciem TRUJĄCYCH dodatków.
Zboża nikt nie "dosusza" pryskają. Samo sugerowanie tego dyskredytuje cały ten materiał.
Ten tekst o tym jak to kiedyś zboża długo się na polu trzymało żeby go "słoneczko pieściło".
@graf_zero: "Nikt" może okazać się - szczególnie w przypadku zbóż spoza UE - zbyt kategoryczne:
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/glifosat-do-desykacji,51782.html
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/desykacja-zboz-kiedy-jest-konieczna,51710.html
Bo rozumiem, że o problemie z glifosatem w kaszach, to też nie słyszałeś?
@graf_zero: To co napisałeś to nieprawda czyli zgodnie z twoim myśleniem powinniśmy zdyskredytować cały twój komentarz( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wykopek @gzkk już wyjaśnił a ja jeszcze dodam, że można też zboże suszyć po zbiorze, gdy ma dużą wilgotność i planujemy je magazynować.
Piekarnia Podpora
42 657 21 82
https://maps.app.goo.gl/ogJVjBrEgDeQxUck9