Mulisty smak karpia, ziemisty barszczyk i zapach jak po deszczu
Skąd się bierze mulisty posmak karpia, czemu jesteśmy na niego bardzo mocno wyczuleni i co z tym zrobić? Okiem chemika.
KubaGrom z- #
- #
- #
- #
- #
- 31
- Odpowiedz
Skąd się bierze mulisty posmak karpia, czemu jesteśmy na niego bardzo mocno wyczuleni i co z tym zrobić? Okiem chemika.
KubaGrom z
Komentarze (31)
najlepsze
@KubaGrom: Za jedyne 325 PLN w Empiku
:))
Moja prababcia (wielkopolska) zawsze się piekliła na ten
No tak, ale mówimy o polskiej tradycji wigilijnej. A wtedy polski = szlachecki. Chłopstwo jadło na wigilię groch (rybę to znali co najwyżej z targowych śledzi solonych). Czy tego chcemy, czy nie - polskie tradycje wigilijne to tradycje tych 3-10% części ówczesnej ludności. Reszta walczyła o przetrwanie...
Jest wiele przykładów gdzie bieda wynalazła najlepsze potrawy, które uchodzą za rarytas. Najlepszym przykładem jest pizza. W Polsce to są gołąbki czy
@KubaGrom: to się nazywa dowód anegdotyczny. Normą jest przenoszenie karpi (na kwartał przed odłowem) do nowego stawu. Przestaje się je też intensywnie dokarmiać.
a potem zmyslaja o cierpieniu ryby po telewizjach
a moze wystarczylo by trzymac rybe ze 2 tygodnie w wannie, moze dlatego wlasnie kiedys sprzedawano je zywe.
No czyli jest wytlumaczenie dlaczego płocie (i inna biala ryba) z jednego jeziora smakuja zajebiscie a z innego nie koniecznie.