Mulisty smak karpia, ziemisty barszczyk i zapach jak po deszczu
Skąd się bierze mulisty posmak karpia, czemu jesteśmy na niego bardzo mocno wyczuleni i co z tym zrobić? Okiem chemika.
KubaGrom z- #
- #
- #
- #
- #
- 31
- Odpowiedz
Skąd się bierze mulisty posmak karpia, czemu jesteśmy na niego bardzo mocno wyczuleni i co z tym zrobić? Okiem chemika.
KubaGrom z
Komentarze (31)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Chyba ci się pomyliło z zakonnikami, którzy jedli ogony bobra.
A tobie userzy, którym odpowiadasz :)
Karpie są w Polsce od średniowiecza - główna ryba w stawach szlacheckich i kościelnych. Komuniści tylko rozpowszechnili go wśród "pospólstwa", ale tradycja (szlachecka) była od dawna (obok szczupaka, łososia).
A sandacz był właśnie uważany za gorszą rybę:
Opinia z XVI wieku:
"Jest jego [sandacza!] mięso sprośne, jako i w dorszu, ubogich pokarm, smaku małego. A przeto o nich mało pisać jest. Ale gdy jest ubogich pokarm, niechaj go ubodzy pożywają
No tak, ale mówimy o polskiej tradycji wigilijnej. A wtedy polski = szlachecki. Chłopstwo jadło na wigilię groch (rybę to znali co najwyżej z targowych śledzi solonych). Czy tego chcemy, czy nie - polskie tradycje wigilijne to tradycje tych 3-10% części ówczesnej ludności. Reszta walczyła o przetrwanie...