Kumys z kwaśnego mleka krowiego - przepis
![Kumys z kwaśnego mleka krowiego - przepis](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1635918565NHLhAdFoVxIz1ygbfD3zC0,w300h194.jpg)
W zależności od oczekiwanego stężenia alkoholu, na kumys czeka się od 1 dnia (około 1%) do 4 dni (około 3%). Podstawa fermentacji to ilość laktozy. W mleku klaczy jest 6-7% a w krowim 4,6 do 4,9%.
![freedomseeker](https://wykop.pl/cdn/c0834752/ac383c73a6632f0e6cd70a917e9025758294b9b8101aa803d20a3b5e31571151,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 17
- Odpowiedz
Komentarze (17)
najlepsze
Hej, tak wykopałem, a to z powodu zdrowotnego wpływu produktów ze sfermentowanego mleka i mojej fascynacji serowarstwem.
Ponieważ interesuję się kiszonkami, probiotykami, psychobiotykami i hormonami to miałem już trzy AMA na ten temat i kilka
Polecam.
Ja postaram się od czasu do czasu propagować robienie kumysu ponieważ to jedyny zdrowy napój alkoholowy.
Otóż pozwolę się z Tobą nie zgodzić ponieważ jeżeli ktoś nie ma problemów alkoholowych to kumys właśnie jest zdrowym napojem bo 1% alko to co to jest a kumys posiada więcej zalet których nie ma w winie ani tym bardziej w piwie.
Uważano, że kumys ma właściwości lecznicze. Na początku XX wieku zalecano kumys jako środek pomocny w leczeniu chorych na gruźlicę (także w sanatoriach np. w Nałęczowie).
Kumys zawiera enzymy, pierwiastki śladowe, antybiotyki, witaminy A, B1, B2, B12, D, E