Wysoki poziom witaminy D może chronić przed COVID-19
Nowe badania z University of Chicago Medicine ustaliły, że w przypadku COVID-19, posiadanie stężenia witaminy D powyżej wartści uznawanej za wystarczającą może obniżyć ryzyko infekcji, w szczególności u czarnoskórych.
McCzarny z- #
- #
- 143
- Odpowiedz
Komentarze (143)
najlepsze
@niedorzecznik: mówił też milion innych rzeczy które są kłamstwem. Jak wymienię setkę sposobów na "kowida" to napewno z czymś trafię.
@berti: znaczy.
tzn tłuszcz zwierząt przebywających na słońcu jest źródłem witamin D. tyle że grubi ludzie nie są grubi bo jedzą tłuste zwierzęta tylko dlatego że mają złe geny :D
bo drogi są dwie:
1. zamknięcie się w domach, odizolowanie od ludzi, żarcie syfu i picie alko, przed TV który tylko stresuje, brak ruchu, maska i czekanie na szczepionkę.
2. zadbanie o siebie (sen, stres, dieta, ruch) i ŻYCIE a nie wegetacja.
droga
a T. Papadimitriou
a pochodzi z „Journal of Preventive Medicine and Public Health”, dostarczony dzięki uprzejmości Korean Society for Preventive Medicine.Wprowadzenie
Częstość występowania cukrzycy typu 1 (CT1) podwaja się co 20 lat. W Finlandii zalecenia dotyczące dziennej suplementacji witaminy D stopniowo zmniejszały się, z 4000-5000 jm w 1964 roku, do 400 jm w 1992 roku. Jednocześnie zaobserwowano, że odsetek występowania CT1 wzrósł:
o 350% u dzieci między 1. a 4.
Wyjaśnienie pandemii niedoboru witaminy D
Tylko 20% witaminy D powinno pochodzić z diety. Pozostałe 80% zaś miałoby być wytworzone w naszej skórze, na skutek słonecznego promieniowania UVB. Nasza dieta uboga jest w produkty, które są źródłami witaminy D: dzikie/niehodowane ryby (mogące posiadać 10 razy więcej tej witaminy), jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu czy surowe mleko. Dzieci bawią się, a dorośli pracują cały dzień w zamkniętych pomieszczeniach. Nagminnie stosujemy silne kosmetyki przeciwsłoneczne, które mają uchronić nas przed czerniakiem. Nawet w słonecznych krajach – takich jak Grecja – ludzie cierpią na mocny niedobór witaminy D. Dzieję się tak, ponieważ kąt padania promieni słonecznych od jesieni do wiosny uniemożliwia odpowiednią (wystarczającą) produkcję witaminy D (przy normalnej ekspozycji na słońce).
Optymalna