Proces produkcji parmezanu to długa i żmudna praca. Najpierw ser spędza w solance 23 dni. Później z solanki i przenoszony jest do dojrzewalni, gdzie na półkach leży dość długo, bo ok. 2-3 lat. Przez cały ten czas roboty przecierają ser, obracając je określoną dla nich częstotliwością. Po około roku ser poddawany jest wnikliwym testom, sprawdza się czy ser nadaje się już do sprzedaży.
Następnie skrzep sera jest gotowany w temperaturze ok. 55
1100ojro kupiłbym ale cały miesiąc bym ser wpierd@lał
@Sanczessco: 40kg parmezanu to ~172560kcal. Jedząc go przez 30 dni przyjmowałbyś średnio 5752 kcal/d co stanowi 230% średniego rekomendowanego spożycia dla dorosłego mężczyzny ( ͡°͜ʖ͡°)
Także przez miesiąc spokojnie najadłoby się takim serem 2 mężczyzn i zostałoby jeszcze na 4,5 dnia. Ewentualnie dla 1 osoby starczyłoby na 69 dni, dziennie kosztowałoby to ponad 72zł.
@Sanczessco: @Trabant777: Możecie nalać polaczkowi Don Perignona, albo dobrej whisky 18 letniej. Polaczek wypije duszkiem i powie, że cierpkie i jakieś mdłe.Dacie polakowi trufli to powie, że to jakiś zgniły czosnek. Zaparzycie polaczkowi dobrego espresso z dobrej, ręcznej maszyny, z świeżo mielonych ziaren bardzo dobrej jakości, powie że jakaś mała ta kawa i w ogóle kwaśna i i dziwnie smakuje.
Moja rodzina dziadkowie mieli rodzinę we Francji (siostra babci) I oni co jakiś czas przejeżdżali tutaj do Polski, kiedyś przywieźli taki jakiś ser w wielkim zachwycie, co Oni to przywieźli Babcia z dziadkiem sprobowali to i wywalili dla kur, kury też nie chciały tego jeść ( mama mi zawsze opowiada taką historyjkę ze swojego dzieciństwa) ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ
@putinex ale z żabami i ślimakami sobie radzą... Polakom by się nie chciało, mięsa tam tyle co nic ( ͡~ ͜ʖ͡°) (i dlatego mogą sobie w odróżnieniu od Francji kumkać i ślizgać po naszych łąkach i cmentarzach)
Komentarze (183)
najlepsze
@Zakimar: dajcie mi kilogram parmezanu za 40 zl... (・へ・)
https://www.clal.it/en/index.php?section=parmigiano
Jestem tak odważny, że sprawdziłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
~13€/lbs (~28€/kg) Wychodzi na to, że taki wielki ser ważący ~88lbs (niecałe 40kg) to ponad 1100€.
@Sanczessco: 40kg parmezanu to ~172560kcal.
Jedząc go przez 30 dni przyjmowałbyś średnio 5752 kcal/d co stanowi 230% średniego rekomendowanego spożycia dla dorosłego mężczyzny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Także przez miesiąc spokojnie najadłoby się takim serem 2 mężczyzn i zostałoby jeszcze na 4,5 dnia. Ewentualnie dla 1 osoby starczyłoby na 69 dni, dziennie kosztowałoby to ponad 72zł.
Babcia z dziadkiem sprobowali to i wywalili dla kur,
kury też nie chciały tego jeść
( mama mi zawsze opowiada taką historyjkę ze swojego dzieciństwa)
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ
@verul: Polska mortadela nie ma żadnego powiązania z dobrą włoską mortadelą która potrafi kosztować tyle co ten ser u góry
Bo da się go przekroić "ładnie" bez tego rwania w środku itp, ze się rozpada.
Komentarz usunięty przez moderatora
Polakom by się nie chciało, mięsa tam tyle co nic
( ͡~ ͜ʖ ͡°) (i dlatego mogą sobie w odróżnieniu od Francji kumkać i ślizgać po naszych łąkach i cmentarzach)