@mattiabe: sery twarde najlepiej kupować w całości, nawet jeśli są z wierzchu spleśniałe to taką część można spokojnie odkroić + 1 cm dla bezpieczeństwa, pleśń nie wnika dalej. Oczywiście w serach miękkich zupełnie inaczej to wygląda.
@sakulbn: Dostaliśmy kiedyś w prezencie od znajomego italiańca kawał takiego sera, ze 2 kg albo lepiej. Po trochu się jadło, tarło to sałatek, etc. Pychota. Wyjechaliśmy na długie wakacje, domu doglądała mama... Wracamy, w lodówce zrobiony porządek, ser zniknął. Dzwonię, pytam gdzie się podział parmezan? A mamusia na to: - ta kostka starego sera? Twardy był, to wywaliłam do śmietnika... Diabli wzięli ponad kilogram :(
Ser Parmigiano jest jednym z najchętniej podrabianych produktów na świecie – głównie w Stanach Zjednoczonych. Jak alarmuje włoski związek rolniczy Coldiretti, ponad 300 tysięcy ton podróbek dwóch słynnych gatunków serów powstało za granicą – głównie w USA, podczas gdy na włoskim rynku dostępne było 295 tysięcy ton oryginalnych serów.
Komentarze (183)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Jeśli mam być szczery to nie jest jakaś straszna cena. Tego się nie je codziennie i nie zużywa dużo np. jak sera "Liliput" z biedry do tostów ;-)
Diabli wzięli ponad kilogram :(
Komentarz usunięty przez moderatora