Jak wybrać olej do smażenia, żeby nie truć się oksycholesterolem i oksysterolami
Dobre omówienie, jak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia. Problem olejów roślinnych: fitosterole, które na patelni utleniają się do szkodliwych oksysteroli. Problem olejów zwierzęcych: cholesterol, który na patelni utlenia się do oksycholesterolu, składnika blaszki miażdżycowej.
medycznewgady z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 57
Komentarze (57)
najlepsze
Do smażenia nie nadają się oleje:
- lniany
- kukurydziany
- krokoszowy
- sezamowy
- sojowy
- słonecznikowy (poza tym wysokooleinowym, który zwykle jest w sklepach)
- oraz masło
Nie nadają się, bo mają dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy - tak i nie :)
Masło klarowane - najlepiej do smażenia krótkotrwałego.
Nadają się oleje rafinowane:
- oliwa z oliwek
- olej z awokado
- olej ryżowy
- olej palmowy
@Emil_L: @medycznewgady: (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Oliwa, po prostu oliwa. "Oliwa z oliwek" to jakieś masło maślane i źle przetłumaczone "olive oil".
#grammarnazi
Ale tak jak myślałem, jak widać nawet od polonistów jesteś mądrzejszy. Polacy jak zwykle najmądrzejsi na świecie i ze straszną chorobą - brakiem umiejętności przyznania się do
@robert5502: Ja używam 5W30 ale mam stary silnik.
@Kurayoo: Jest zajebisty do wszystkiego( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.damianparol.com/smazenie/
Aczkolwiek sam stosuję różnie. Do mięs przeważnie smalec, do reszty oliwa, do głębokiego smażenia rzepak.