My chcemy masła, a nie margaryny
Na wyjaśnienie roli tłuszczów roślinnych i zwierzęcych w zagrożeniu miażdżycą poświęciłam cztery lata pracy, przestudiowałam ponad 600 publikacji z różnych ośrodków naukowych z całego świata. I aktualnie nie mam cienia wątpliwości .....
picard3 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 104
Komentarze (104)
najlepsze
Mleko to napój rasistowski, ponieważ:
1) Jest w naturze tylko białe
2) Antifa wkleja w kiblach naklejki z Alexem z "Clockwork Orange", trzymającym szklankę mleka, na których to naklejkach widnieje napis "Good night, white pride"- jest ono zatem symbolem "rasizmu", szeroko znanym wśród użytkowników publicznych toalet.
3) Zawarta w niej laktoza jest trawiona przez 95% populacji Europy Północnej (=germańskiej=aryjskiej!); w Skandynawii 100%, w UK 95%, w Niemczech tylko 85% (skutek
oczywiście się z tobą zgodze, że kaski na masełko brakuje...
u rzeźnika kostka masła jest bardzo droga, ale za to smak jest nie do opisania :)
oczywiście w sklepach też są masła 90%, jak kerrygold, lurpak, które też smakują wyśmienicie, lecz ich cena jak na polskie realia nadal jest za wysoka.
Obecnie przesiaduje w uk i mogę sobie pozwolić na takie masełko, aczkolwiek jak byłem w pl, to niestety manuel
jak to odróżnić ? przede wszystkim czytać etykiety !
po drugie mixy wyjęte z lodówki przy krojeniu cienkiego plasterka taj jakby się "kruszą" w prawdziwym maśle to nie występuje
po trzecie na tym co masłem nie jest nie może występować wyraz "masło" i dla tego mamy coś typu:
Masło jest teraz w ch## drogie, ale smalec do smażenia 200g kostka do 1zł. Wychodzi taniej niż olej, nie pali, masowe smażenie wychodzi nawet ekonomiczniej bo oleju trzeba dolewać co jakiś czas, smalcu nie.
Jak ktoś chce, może sobie sam smalec zrobić, ze słoniny.
A przede wszystkim: większość potraw najlepiej smakuje smażona na smalcu.
Odstosunkujcie się już od tego mleka. Gdyby mleko było takie szkodliwe to ludzie by zdychali jak komary od muchozolu. A śmiem zauważyć, że pijemy je od chyba hmm... 10 tyś lat(nie wiem kiedy krowę człowiek poznał)? Myślicie, że przez 10 tyś lat ludzki organizm nie uznał mleka za naturalne papu i się do niego nie przystosował?
Dajcie sobie siana z tymi teoriami spiskowymi, bo nie da się zaprzeczyć faktowi, że
Oczywiście, że ma- ale mniej. W jakimś stopniu wszystko jest rakotwórcze, ale stężenie robi różnicę;) Lepiej już jeść margarynę, niż np. palić paczkę fajek dziennie.
http://www.wykop.pl/link/367016/ani-maslo-ani-margaryna-inne-spojrzenie-na-to-czym-smarowac-pieczywo/
Jak już masz smażyć to najlepiej na smalcu. Tłuszcze nasycone znacznie wolniej ulegają utlenianiu. Jak nie może to być olej zwierzęcy, to na drugim miejscu jest oliwa z oliwek. Ostatnio używa się także specjalnego oleju bezkalorycznego PAM. W nim nic się nie utlenia, więc nie ma ryzyka.
A najlepiej to gotować, albo grillować ;) A warzywa gotować na parze, bo woda wysysa z nich składniki odżywcze.
MASLO = przynajmniej 82,5% tluszczu i przynajmniej 748kcal na 100 gramow !!
ok ok podobal mi sie artykul, smazymy na OLIWIE Z OLIWEK a nie na rzepaku czy sloneczniku
ale...
CO Z MLEKIEM ??
ile razy czytalismy ze wyjalowiony bialy plyn jest szkodliwy dla zdrowia ???????
ze nie trawimy mleka
i ze mleko wlasnie jest wielkim biznesem - co dziwne zauwazyla to przy margarynie a nie
oliwa z oliwek do sałatek - ok, ale do smażenia? o wiele lepsze właściwości ma olej rzepakowy. do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem.
1. Polak nie jest głupi. Wie swoje, interesuje się różnościami, w dziczy nie mieszka. Po prostu nie zawsze stać go na wszystko co jest najlepszej jakości. Jeden, dwa produkty, owszem można do diety wrzucić, ale zamiana całej zawartości lodówki dla czterech osób/miesiąc na "zdrowe" ekwiwalenty to solidny