Zwyczaje żywieniowe antycznych Rzymian
Antyczni Rzymianie zasłynęli nie tylko z podboju antycznego świata, ale i promocji wielu produktów oraz smaków na obszarze całego Morza Śródziemnego. Świetnym przykładem jest garum, którego faktorie znajdowały się w różnych miejscach Imperium. Sos ze fermentowanych ryb był prawdziwym rarytasem.
IMPERIUMROMANUM z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 31
- Odpowiedz
Komentarze (31)
najlepsze
I pytanie, czy tekst z ciekawostek:
"Rzymianie mieli też swoje paskudne napoje. Jeden z nich sporządzono z wnętrzności ryby. Rybie flaki solono i ustawiano na słońcu, żeby nadgniły. Po kilku dniach odsączano płyn. Napój albo wypijano, albo używano jako sosu."
Odnosi się do garum wspomnianego wcześniej?
I czy garum można kupić w dzisiejszych czasach? Bo robienia samodzielnie sobie nie bardzo wyobrażam, zapach musi się nieść daleko...
I jeszcze
@Ziutson: Poprawione.
Tak odnosi się do garum.
Jakie sosy wspołcześnie? https://www.quora.com/Which-type-of-modern-fish-sauce-is-most-similar-to-Ancient-Roman-garum
Widzę błąd, nie rzymianie a żymianie
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@Greto: aż się zbiera na Vomitorium ( ͡° ͜ʖ ͡°)