"Roślinne mięso" będzie w końcu tańsze. Może na dobre zastąpić to prawdziwe
!["Roślinne mięso" będzie w końcu tańsze. Może na dobre zastąpić to prawdziwe](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1593944009z6AJkw6SrVwYQGbrIDqGch,w300h194.jpg)
Roślinne mięso to coraz popularniejszy wybór w wielu regionach świata. Na rynku dominują dwie marki: Impossible Foods i Beyond Meat. Prezes drugiej spółki, że firma jest na dobrej drodze, by jej produkty były tańsze od normalnego mięsa.
![Zashi](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Zashi_p6vq2WM6NA,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 196
- Odpowiedz
Komentarze (196)
najlepsze
Oj nie nie byczq - 1
Grube nadużycie.
Koleżanka brała udział w ankiecie, badaniach tych... hmmm.... produktów zastępczych i kwestie smaku sprowadziła do hasła "paskudne jak piwo bezalkoholowe Żywca".
Nigdy nie zrezygnuje z mięsa i basta.
@LibertadParaTodos: Chcę to przeczytać za 10 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przemysł mięsny już jest niewydajny, więc albo w przyszłości będziesz jadł miernej jakości resztki gorsze od dzisiejszego whiskasa, albo w ogóle, bo ceny produktów mięsnych poszybują w górę.
Jemy mięso nie dlatego, że gdyby rosło na drzewach to trudniej było by je zdobyć, ale dlatego, że ma składniki odżywcze i wartości energetyczne, których rośliny zwyczajnie nie mają ¯\_(ツ)_/¯
Skład pseudo mięsa:
woda, izolat białka grochu, olej rzepakowy, rafinowany olej kokosowy, aromat dymu wędzarniczego, stabilizatory: celuloza, metyloceluloza, guma arabska, skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy, sól, olej słonecznikowy, drożdże suszone, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, kwas octowy, barwnik: ekstrakt buraczany, skrobia modyfikowana, ekstrakt z jabłka, koncentrat soku cytrynowego.
Skład prawdziwego mięsa:
mięso w tym:
woda 75%
białko 16–21%
tłuszcz śródmięśniowy 2,5%
węglowodany 1,2%
inne substancje niebiałkowe 2,3%
A etykiety czytam, bo muszę, mam różową alergika pokarmowego na konserwanty i barwniki.
Jak myślisz jak w większości jest pozyskiwany przemysłowy olej kokosowy rafinowany - podpowiem w bardzo nieciekawy sposób :).
Metyloceluloza również - podpowiem to nie jest naturalny składnik :)
Maltodekstryna - produkcja również nie jest taka super ekstra, a indeks glikemiczny bardzo wysoki, stosowana jako wypełniacz podwyższający kaloryczność