Zmarł Bogusław Borysowicz - współtwórca Paprykarza Szczecińskiego
W wieku 89 lat po długiej i ciężkiej chorobie zmarł w Szczecinie Bogusław Borysowicz - powstaniec warszawski, pseudonim „Bybek”, nestor rybołówstwa dalekomorskiego na Pomorzu Zachodnim, ale przede wszystkim współtwórca Paprykarza Szczecińskiego. Wielu Polaków delektowało się jego przysmakiem.
Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 197
- Odpowiedz
Komentarze (197)
najlepsze
Poza mięsem (uzyskiwanym ze ścinków powstałych przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych w kostki) w ilości 50% zawartości puszki konserwowej z różnych gatunków afrykańskich ryb (m.in. gowik), w pierwotnym oryginalnym paprykarzu szczecińskim była pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii i Węgier, ostra afrykańska papryczka pima, warzywa i przyprawy. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej Gryfa w 1967 r. 1 grudnia 1968 r. szczecińska puszka paprykarza otrzymała znak jakości Q.
Paprykarz szczeciński eksportowano do 32 krajów. W Kolumbii podrobiono paprykarz szczeciński i produkowano podobny wyrób, m.in. również na eksport do krajów sąsiednich. "
To
Wybudowałem pomnik trwalszy niż ze spiżu
Z ryby mielonej, papryki i ryżu
I raczenie się nim to chwila jest godna
Po kres świata aż ocean nie wysechnie do dna!